TUZLANSKI KANTON

Saopćenje SBB-a Lukavac: NE odlagalištu šljake u Lukavcu, NE bilo kojem drugom zagađivaču

Arhiv

SBB TK

9.7.2018


Nacrt o izmjenama i dopunama Prostornog plana za područje TK, za period 2005. - 2025., i označeno „šljačište“ Šićki Brod, kao i njegova primjena, u skoroj budućnosti bi značila ekološku katastrofu na štetu zdravlja i kvalitet života građana Lukavca.

Ova problematika je ekonomsko, ekološko, socijalno i zdravstveno pitanje. Nažalost, ovaj nacrt je dao prednost ekonomiji, a nauštrb zdravlja, bez jasno definiranih rješenja ekološkog pitanja.

OO SBB-a Lukavac smatra da je „šljačište“ na lokaciji Šićki Brod pogubno za već zagađen zrak, zagađene podzemne i površinske vode, kontaminirano tlo teškim metalima i na koncu, pogubno je za zdravlje ljudi, na što nam ukazuje sve veći broj oboljelih od malignih bolesti, smanjena je dužina i kvalitet života, kao i povećani troškovi liječenja.

Aktivno smo uključeni u ovu problematiku i nećemo dopustiti izgradnju deponije, kao što smo bili uključeni i po pitanju dozvole za rad postrojenja za pirolizu "Energy Solutiona", a federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo (SBB) zaustavila je pokušaj da Lukavac, jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, dobije još jednog zagađivača.

Naš stav je jasan, NE odlagalištu šljake u Lukavcu. NE bilo kojem drugom zagađivaču u Lukavcu. Postojeća industrijska postrojenja u našem gradu moraju se uključiti u što bržem roku za rješavanje zagađivanja primjenom novih tehnologija i zakonskih propisa. Oni koji upravljaju industrijskim postrojenjima trebaju misliti na dobit, ali i na dobrobit svakog građanina.

S tim u vezi, iz SBB-a Lukavac pozivamo odgovorne da još jednom, u saradnji sa strukom, preispitaju ovu odluku.

Prepoznavanje okolinskog rizika treba se koristiti u donošenju dobrih poslovnih odluka, a ne za dostizanje prednosti i ambicija dobre i lahke zarade, pogotovo ne nauštrb zdravlja naših građana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.