BIH

Treća sedmica uspješnog funkcioniranja Kutka za djecu u Izbjegličkom centru Salakovac

Kutak za djecu

Avaz.ba

13.7.2018

"World Vision BiH" je u Izbjegličkom centru Salakovac uspostavio Kutak za djecu, koji uspješno funkcionira već tri sedmice. Kutak je uspostavljen uz podršku UNICEF-a i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida i Ambasade Švedske.

U centru se trenutno nalazi oko 200 migranata, od kojih je 56 djece mlađe od 16 godina. Kutak za djecu ima za cilj da pomogne djeci koja su preživjela traumu, pružajući im sigurnost i brigu koja im je prijeko potrebna. 

Kroz organizirane prilike za igru, druženje i učenje ova djeca će imati priliku da izraze svoje nade i strahove. Na taj način oni mogu obnoviti svoju emocionalnu otpornost, što će im omogućiti da se bolje suoče sa svojim pozitivnim i negativnim iskustvima. 

Prošle sedmice su djeca izbjeglica i migranata koja dolaze u Kutak obradovana igračkama koje su im poslali njihovi vršnjaci iz Tuzle. 

Dječaci i djevojčice iz Osnovne škole ''Jala'' su tokom proteklih sedmica posjetili ured ''World Visiona'' u Tuzli, gdje su s osobljem razgovarali o potrebama djece u pokretu, nakon čega su za djecu izbjeglice donirali vlastite igračke i poslali poruke prijateljstva.

- Sretna sam jer dugo nisam imala nikakvu igračku, a sada imam - rekla je šestogodišnja Hosena iz Afganistana.

Devetogodišnja Darvin iz Iraka u pokretu je više od dvije godine tokom kojih je živjela u kampovima u Turskoj, Bugarskoj i Srbiji. 

- Bila sam sretna kad sam dobila pismo od djece iz Tuzle. I ja sam njima nešto nacrtala - rekla je Darvin nakon podjele igračaka i pisama u Salakovcu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.