TUZLANSKI KANTON

Gračanica: Navršila se godina otkako je u požaru stradao dječak Meho Šabić Beton

Sa spasiocem Osmanom Adžemovićem

Piše: H.ČALIĆ

15.7.2018

Navršila se godina otkako je 12-godišnji dječak Mehmed Meho Šabić Beton izgorio u požaru koji je buknuo u šupi uz porodičnu kuću u gračaničkoj mahali Čiriš. 

Dječaka je vatra bila zarobila. Na svu sreću, u blizini se našao komšija Osman Adžemović, dječakov prijatelj, koji je hrabro uletio u oganj i dječaka izvukao. Otad je počela neviđena borba za život Mehe Šabića, koji je zbog svoje hrabrosti i svega što je proživio u toku liječenja dobio nadimak Beton. 

Zbog 67 posto izgorjelog tijela, zatajenja rada bubrega, duboke višednevne kome, dječaka su bili otpisali i ljekari, nisu mu davali niti jedan posto nade da će preživjeti. Ali tako nisu mislili njegovi roditelji Nedim i Albinka, ali i svi dobri ljudi, koji su pokrenuli akciju pomoći za spas malog Mehe.

Dani u komi, više od 60 narkoza, deset kompliciranih operacija, presađivanje kože, opuštanje laktova i prstiju, prvi koraci, užasni bolovi. Sve je to preko svojih nejakih leđa preturio ovaj dječak. 

Liječen je na Klajića klinici u Zagrebu. Sada je kod kuće i borba za njegovo konačno ozdravljenje se nastavlja. Najgore je prošlo, ali će da Meho bude opet onaj kakvog ga znamo trebati dosta sredstava, najvjerovatnije na klinikama u Turskoj.

Moja dva anđela, napisao je na FB-u Nedim Šabić, gledajući sliku svoje kćerke Jasmine, koja je nedavno položila vozački ispit, a uskoro će položiti i za crni pojas u karateu, i sina Mehu. 

Jasmina se ne odvaja se od brata Mehe, bodri ga da izdrži. Danas će se Mehini roditelji i sestra, komšije i prijatelji, Gračanlije sjetiti tog 15. jula 2017. godine i reći: ''Ne ponovilo se nikad i nikome.''


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.