TUZLANSKI KANTON

Ljudi u TK najčešće umiru od bolesti kardiovaskularnog sistema

Od deset vodećih uzroka smrti, 77 posto su iz grupe bolesti kardiovaskularnog sistema

Piše: M. MUHAMEDBEGOVIĆ

18.7.2018

Prema analizi zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona, od ukupno deset vodećih uzroka umiranja na području Tuzlanskog kantona, 77 posto su iz grupe bolesti kardiovaskularnog sistema.

Akutne infekcije

To su, u prvom redu, povišen krvni pritisak, moždani udar, srčani infarkt, zastoj srca, hronična ishemična oboljenja srca i kardiomiopatija i srčana insuficijencija.

Od 4.467 umrlih osoba, bilo je 2.345 muškaraca i 2.122 žene, a najveći procent umrlih registriran je u dobnoj skupini od 65 i više godina, 74,9 posto.


HADŽIEFENDIĆ: Broj oboljelih

- Kad je u pitanju zdravstveno stanje stanovništva, vodeći uzroci obolijevanja su akutne infekcije gornjih disajnih puteva, povišen krvni pritisak, šećerna bolest te bronhitisi i bronhiolitis. U bolničkim kapacitetima Tuzlanskog kantona tokom prošle godine liječilo se 46.115 osoba, govorimo samo o pacijentima sa područja ovog kantona – pojašnjava Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.

Broj liječenja

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja ostvarenih liječenja, liječenje kardiovaskularnog sistema zauzima prvo mjesto sa skoro 15 posto. Tako je i liječenih s oboljenjem organa za varenje bilo 9,9 posto, a sa malignim neoplazmama, tzv. karcionomom, bilo je 9,6 posto pacijenata.

 Bolesti djece

Kad su u pitanju vodeće bolesti djece predškolskog uzrasta, to su akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, bronhitisi i bronhiolitisi, simptomi i nenormalni klinički i laboratorijski nalazi, oboljenja kože i potkožnog tkiva te dijareja i gastroenterokolitisi infektivnog porijekla.

 Rođeni i umrli

Na području Tuzlanskog kantona tokom 2017. godine registrirano je 3.995 živorođenih beba, a u istoj godini najmnogoljudniji kanton imao je 4.467 umrlih osoba, od čega i 37 umrle dojenčadi te 24 mrtvorođenih, podaci su Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.