TUZLANSKI KANTON

Muzički talenti iz Srebrenika predstavljali BiH u Italiji

Srebrenčani su imali priliku da otvore muzičku smotru

O. MUJKIĆ

17.7.2018


Članovi Udruženja građana Centar za muzičko obrazovanje i kulturu – Škola tradicionalne muzike “Sevdah koncept” Srebrenik, kao jedini predstavnici Bosne i Hercegovine, učestvovali su na Međunarodnom festivalu tradicionalne muzike u italijanskom gradu Trevisu. 

Na 23. “Giavera Festival Internationalu” učestvovali su predstavnici 120 zemalja sa svih kontinenata, a mladi muzički talenti iz Srebrenika imali su priliku da otvore ovaj tradicionalni festival.

– Organizatorima je bilo zanimljivo što u našoj Školi tradicionalne muzike ima mnogo harmonika, instrumenta koji je nastao u Italiji, i zbog toga su nam pružili priliku da otvorimo ovu muzičku smotru. Osim nastupa na otvorenju, održali smo još tri koncerta, na kojima smo promovirali tradicionalnu bosansku sevdalinku, a održali smo i poseban polusatni koncert, koji je oduševio muzičare iz više od 100 zemalja - ističe Nermin Hasanović, mentor Škole tradicionalne muzike “Sevdah koncept”.

Na ovom festivalu, koji nije bio takmičarskog karaktera, tradicionalne bosanske pjesme interpretirali su vokalni solisti Selma Hasanović i Vedin Mustafić u pratnji 12 mladih harmonikaša pod vodstvom mentora Hasanovića.

 Podrška Delića 

Pomoć u prezentaciji naše države mladim talentima iz Srebrenika pružio je član Organizacionog odbora Međunarodnog festivala tradicionalne muzike Nijaz Delić iz Gračanice, koji već godinama živi i radi u Italiji. Radi edukacije, tokom boravka u Italiji posjetili su i Muzej “Vivaldi” u Veneciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.