TUZLA

Na “Kaleidoskopu” izložba Milomira Kovačevića Strašnog, večer poezije...

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

18.7.2018

Deseti međunarodni festival umjetnosti mladih “Kaleidoskop” zvanično je počeo jučer u Tuzli, a do završetka 22. jula bit će mjesto okupljanja mladih umjetnika iz različitih sredina, kojima će se pružiti prilika za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti.

Dva murala

Program je, pored koncerata, upotpunjen i izložbama, plesnim performansima, kreativnim radionicama, art marketom te drugim zanimljivim sadržajima, koji iz godine u godinu postaju sastavni dio programa Festivala.

- Ove godine slavimo mali jubilej i trudili smo se da, u skladu s tim, napravimo i bogatiji, raznovrsniji i drugačiji program, da pokazuje neki stepen razvoja, koji smo dostigli tokom ovih deset godina, i ciljeve koje smo ostvarili. Festival je otvoren izložbom i džez koncertom. Pored koncertnog dijela, koji je nekako najatraktivniji dio Festivala, imamo i večer poezije, izložbu Milomira Kovačevića Strašnog, dva murala koja oslikavamo u Gradskom parku – kazala je, između ostalog, Dajana Bakić, članica Organizacionog odbora “Kaleidoskopa”.

Dodala je da su svi sadržaji potpuno besplatni.

Super zabava

- Trudimo se da je Festival otvoren i dostupan svima. Dešava se na lokacijama koje su otvorene, a ono što dodatno pokazuje našu otvorenost jeste da je Festival besplatan i da je prilagodljiv socio-ekonomskoj situaciji u kojoj živimo. Prilika je ovo da u našem gradu imamo super zabavu ako već nismo u prilici da odemo negdje drugo – naglasila je Bakić.

Prilika za zaradu

Na jučerašnjem art marketu, koji je bio uvod u ovogodišnji “Kaleidoskop”, svoje proizvode izložila je i Azra Kurtalić, učenica Građevinsko-geodetske škole.

- Izrađujem suvenire Tuzle, poput magneta, podmetača, kutija i slično, te nakit i slike koje oslikavam na platnu. Festival je prilika da se prezentiram i usput zaradim za džeparac. Veoma je značajan, jer se podiže i nivo svijesti o kulturi – smatra Kurtalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.