TUZLANSKI KANTON

Gračanica u centru imala četiri hotela, danas nema nijedan

H. ČALIĆ

19.7.2018


Gračanica je nekad u centru grada imala tri hotela, a danas nema nijedan. 

Zgrada hotela “Soko”, stara više od 100 godina, koja je sagrađena u doba Austro-Ugarske monarhije, veoma je oronula i predstavlja svakodnevnu opasnost za građane.

- Zbog toga smo zgradu opasali žutom trakom, kao upozorenje da neko ne bi nastradao. Postavili smo i pismeno upozorenje. Zgrada ima više suvlasnika koji nisu živi, nisu, dakle, riješeni imovinskopravni odnosi i zbog toga zgrada stoji i propada - kažu nam u Općinskoj inspekciji u Gračanici.

Inače, u prizemlju zgrade, koje je temeljito obnovljeno, smještena je narodna kuhinja, u kojoj se dnevno podijeli više od 300 obroka siromašnim građanima.

- Inače, osim hotela “Soko”, u užem jezgru Gračanice u stara vremena bilo je još hotela. Tu su bili hotel “Central”, pa hotel Rifat-age Mehinagića te hotel Bešlagića, koji je izgorio u požaru. Danas Gračanica nema hotel u centru grada. Bivši hotel “Park”, poslije hotel “Tilia” (u prijevodu lipa), koji je nedavno postao vlasništvo jednog poduzetnika ovog grada, zatvoren je duže od godinu. Prema našim saznanjima, čeka se na početak gradnje novog, veleljepnog hotela, kakvog ovaj grad zaslužuje - kaže historičar Rusmir Djedović.


Djedović: Gračanica grad bez hotela

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.