GRAČANICA

Svako domaćinstvo dobit će besplatan primjerak knjige

Dr. Omer Hamzić, Ibrahim Hasić i mr. Edin Šaković

Piše: H. ČALIĆ

26.7.2018

Pune tri godine prof. dr. Omer Hamzić, Malešak po rođenju, i mr. Edin Šaković iz Gračanice vrijedno i predano radili su na veoma zahtjevnom i kompleksnom poslu, izradi knjige „Malešići kod Gračanice - historijska monografija“, koja je nedavno promovirana.

Obiman posao

O knjizi su govorili promotori, prof. dr. Edin Mutapčić i prof. dr. Izet Šabotić iz Tuzle, koji su istakli da je, uzme li se u obzir izdatih 45 brojeva “Gračaničkog glasnika”, te knjige o Gornjoj Orahovici, Doborovcima i Lukavici i monografiju Malešića, Gračanica jedna od najistraženijih lokalnih sredina.

- Ovo je bio obiman i odgovoran posao u traganju za historijskim činjenicama u raznim periodima kada su Malešići u pitanju. Spomenuo bih mještanina Himzu Durakovića, koji je sačuvao dosta pisanog materijala o ovom selu, a i sam je napisao knjigu o ovdašnjoj školi. Ova knjiga je historija ovog sela. Kažu što nije zapisano, nije se desilo, a ja dodajem, što nije pročitano, nije se desilo. Ovo je naš vakuf Malešićima - kazao je dr. Hamzić.

Povodom izdavanja ovog djela posebno je radostan bio predsjednik Mjesne zajednice Malešići Ibrahim Hasić Kurir, čovjek koji se godinama bori za prosperitet ovog velikog naselja.

- Radostan sam i tu radost dijelim s više od tri hiljade ljudi iz Malešića. Rijetka su mjesta i u državi koja imaju ovako stručno i temeljito istražene zapise o sebi i svojoj prošlosti. Ko god se u to razumije, dobro zna da se ovakve knjige, inače, rijetko pojavljuju ili se ne pojavljuju nikada. Mi u MZ smo pronašli  sredstva, otkupili cijeli tiraž i svako naše domaćinstvo će na kućnu adresu dobiti po jednu knjigu, uz jedan jedini uvjet, da je čitaju i uče svoju historiju - kazao je Ibrahim Hasić.

Prvi primjerak

Hasić je prvi primjerak knjige o Malešićima uručio općinskom načelniku Nusretu Heliću.


Veliko interesiranje Malešićana na promociji knjige

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.