Foto: Pričinjene velike štete ( F. Sinanović)

TUZLA Nakon jake kiše i poplava

Vanredno stanje u šest kalesijskih mjesnih zajednica

Autor: F.S.
28.07.2018 12:53
A
A
A

Vodena bujica nastala nakon prekjučerašnje jake kiše u Kalesiji nosila je sve pred sobom. Pričinjene su velike štete. Oštećeni su putevi, mostovi, poplavljeni stambeni objekti, stadioni, uništeni usjevi...  

Poplavljen je stambeni objekt Ibrahima Bukvarevića. Kako je kazao, u samo 20 minuta poplavljen je prvi sprat, a voda se počela penjati i na drugi, gdje su bili njegova snaha i unuk. U posljednjim momentima uspjeli su ih spasiti. Voda im je uništila sve što su imali - hranu, odjeću, namještaj...

I u naselju Spreče bilo je zarobljenih u kućama. 

U naselju Tojšići iz stambenog objekta spašena je djevojčica, a osobe koje su bile u automobilima u vrijeme nevremena izlazile su na krovove svojih vozila.

Pokrenuta su klizišta u Hrasnom Donjem i Seljublju. Mnogi poljoprivredni usjevi su uništeni. Ekipa Civilne zaštite i vatrogasci su na terenu nastojali pomoći građanima.

Poplave su oštetile vodovodne cijevi duž obale rijeke Gribaje pa je došlo do obustave vodosnabdijevanja za naselja Tojšići i Kikači. I ekipe JP "Vodovod i kanalizacija" Kalesija su na terenu te čine sve da bi se kvarovi što prije otklonili i normaliziralo vodosnabdijevanje.

Općinski načelnik Sead Džafić, koji je po funkciji i komandant Štaba CZ Kalesija, sazvao je hitan sastanak Štaba CZ na kojoj je proglašeno stanje prirodne nesreće na području mjesnih zajednica Seljublje, Hrasno, Kikači, Tojšići, Vukovije Gornje i Vukovije Donje, koje su najviše nastradale u poplavama.

- Mi činimo sve da pomognemo ovim ljudima. Ekipe su na terenu i nastoje sanirati štetu koliko je to moguće. Očekujem od viših nivoa vlasti da pomognu ljudima koji su pretrpjeli štete - kazao je Džafić.

Na prijedlog komandanta Štaba CZ Kalesija, oformljena je Komisija za procjenu šteta da bi se što prije znao iznos materijalne štete koja je nastala nakon poplava.