TUZLA

Vanredno stanje u šest kalesijskih mjesnih zajednica

Pričinjene velike štete ( F. Sinanović)

F.S.

28.7.2018

Vodena bujica nastala nakon prekjučerašnje jake kiše u Kalesiji nosila je sve pred sobom. Pričinjene su velike štete. Oštećeni su putevi, mostovi, poplavljeni stambeni objekti, stadioni, uništeni usjevi...  

Poplavljen je stambeni objekt Ibrahima Bukvarevića. Kako je kazao, u samo 20 minuta poplavljen je prvi sprat, a voda se počela penjati i na drugi, gdje su bili njegova snaha i unuk. U posljednjim momentima uspjeli su ih spasiti. Voda im je uništila sve što su imali - hranu, odjeću, namještaj...


I u naselju Spreče bilo je zarobljenih u kućama. 

U naselju Tojšići iz stambenog objekta spašena je djevojčica, a osobe koje su bile u automobilima u vrijeme nevremena izlazile su na krovove svojih vozila.

Pokrenuta su klizišta u Hrasnom Donjem i Seljublju. Mnogi poljoprivredni usjevi su uništeni. Ekipa Civilne zaštite i vatrogasci su na terenu nastojali pomoći građanima.

Poplave su oštetile vodovodne cijevi duž obale rijeke Gribaje pa je došlo do obustave vodosnabdijevanja za naselja Tojšići i Kikači. I ekipe JP "Vodovod i kanalizacija" Kalesija su na terenu te čine sve da bi se kvarovi što prije otklonili i normaliziralo vodosnabdijevanje.

Općinski načelnik Sead Džafić, koji je po funkciji i komandant Štaba CZ Kalesija, sazvao je hitan sastanak Štaba CZ na kojoj je proglašeno stanje prirodne nesreće na području mjesnih zajednica Seljublje, Hrasno, Kikači, Tojšići, Vukovije Gornje i Vukovije Donje, koje su najviše nastradale u poplavama.

- Mi činimo sve da pomognemo ovim ljudima. Ekipe su na terenu i nastoje sanirati štetu koliko je to moguće. Očekujem od viših nivoa vlasti da pomognu ljudima koji su pretrpjeli štete - kazao je Džafić.

Na prijedlog komandanta Štaba CZ Kalesija, oformljena je Komisija za procjenu šteta da bi se što prije znao iznos materijalne štete koja je nastala nakon poplava.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.