TUZLANSKI KANTON

Štete od nevremena u Kalesiji veće od dva miliona KM

Voda poplavila i oštetila desetine kuća

Piše: F. SINANOVIĆ

31.7.2018

Nevrijeme praćeno jakom kišom koje je u petak zahvatilo Kalesiju, prema prvim procjenama, prouzrokovalo je materijalnu štetu veću od dva miliona maraka.  

Komisija za procjenu šteta zaprimila je do sada 80 prijava šteta od mještana mjesnih zajednica Seljublje, Hrasno, Kikači, Tojšići, Vukovije Donje i Vukovije Gornje.

Prijavljeno je 16 klizišta, oštećenje na 30 stambenih objekata, 35 pomoćnih objekata, 6 oštećenja na putevima, 7 mostova, 45 dunuma poljoprivrednog zemljišta zasijanog raznim kulturama je uništeno, a oštećene ili uništene su 42 mašine, 6 plastenika, 4 voćnjaka, 5 bunara i 7 potpornih zidova.

Vodena bujica je uništila dva stadiona (FK „Mladost“ Kikači i FK „Sloga“ Tojšići), nanijela veće štete na privrednim društvima („Gribaja“, „Betonara Bukvarević“, „Feal-plastik Vukovije“), a oštećeni su i dvije vodenice i jedan ribnjak.

 Evakuirana porodica 

Ekipe Civilne zaštite Općine Kalesija, PVJ Kalesija, JP „Vodovod i kanalizacija“ i KP "Komunalac" i dalje su na terenu i rade na sanaciji šteta. Jedna porodica je evakuirana i Općina Kalesija joj je osigurala adekvatan smještaj.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.