TUZLANSKI KANTON

Nakon eksplozije u GIKIL-u amonijačna voda izlila se u Spreču

Ilustracija

Avaz.ba

3.8.2018

Usljed eksplozije rezervoara koja se danas u poslijepodnevnim satima dogodila u GIKIL-u, došlo je do ispuštanja onečišćene tekućine u okolinu.

Isteklo je oko 200-300 m3 amonijačne vode sa primjesama katrana, a pretpostavlja se da je oko 70 m3 isteklo u rijeku Spreču.

- Odmah po saznanju na lice mjesta su izašli inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona – naveli su za Faktor iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, te dodali da su o incidentnom ispuštanju u rijeku Spreču obavješteni predstavnici Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, policajci nadležne policijske uprave, Inspektorat Republičke uprave za inspekcijske poslove RS, kantonalni inspekcijski organi, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalni vodni inspektor je proglasio II stepen ugroženosti i angažirao kompaniju Delta petrol Kakanj za sprečavanje daljnjeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom.

- Ovim putem obavještavamo javnost koja koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca kao i bunare koji se nalaze u blizini rijeke da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda – naveli su iz Federalne uprave za inspekcijeske poslove BiH.

Uzorke rijeke Spreče će u toku noći uzeti predstavnici Laboratorije Agencije za vodno područje sliva rijeke Save iz Sarajeva. O rezultatima će javnost biti obavještena u što kraćem roku.

Podsjećamo, u krugu GIKIL-a u Lukavcu danas se dogodila nesreća u kojoj su povrijeđena tri radnika tokom izvođenja radova na razdvajaču sirovog katrana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.