ZABRINUTOST

Nova ekološka katastrofa u rijeci Spreči: GIKIL godinu i po radi bez produžene okolinske dozvole

E. Skokić

E. SKOKIĆ

4.8.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Još jedan ekološki incident u posljednja tri mjeseca pogodio je područje općine Lukavac, nakon što je u petak popodne došlo do ispuštanja kontamirane tekućine u rijeku Spreču usljed eksplozije rezervoara u kompaniji GIKIL.

U rezervoraru R-34, prema navodima Federalne uprave civilne zaštite, nalazila se amonijska voda, a nakon eksplozije skoro 70 metara kubnih takve vode s primjesama katrana je isteklo u rijeku Spreču.

Iako su iz GIKIL-a saopćili samo šture informacije, načelnik općine Lukavac Edin Delić ističe kako toj kompaniji već godinu i po nije produžena okolinska dozvola za rad tako da, faktički, ova firma radi mimo važećih zakonskih propisa.

- Posljednji incident je dokaz da se ovom operateru nije trebala produžiti okolinska dozvola. Ovo što danas imamo u GIKIL-u je alarmantno, dramatično i, što je najgore, riječ je o opasnosti koja kontinuirano prijeti – kaže za ''Avaz'' načelnik Delić.

Građani Lukavca zabrinuti su što se preko ekoloških katastrofa prelazi olako. 

- Smatram da je krajnje vrijeme da GIKIL započne proces investiranja u održavanje i moderniziranje opreme. Ukoliko se to ne učini, ovakve katastrofe mogu biti svakodnevne, a posljedice fatalne – kaže Delić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.