TUZLA

Krov zgrade samo što se nije urušio, stanari se boje

Iz krova zgrade nikli su trava i drugo rastinje

Piše: E. SKOKIĆ

7.8.2018

Iz stambene zgrade u tuzlanskom prigradskom naselju Šićki Brod, koja se nalazi nasuprot prostorija Mjesne zajednice, iz krova su nikli trava i drugo rastinje. Obični posmatrač bi zbog tog nemara optužio stanare smatrajući da nisu na vrijeme sanirali krov zgrade u kojoj žive.

No, Nijaz Suljić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Šićki Brod, ističe kako se u ovom naselju ni kontejner ne može pomjeriti sa mjesta, jer zemljište gruntovno pripada Rudniku “Kreka”.

Riješiti problem

- Mi nećemo više biti taoci Rudnika “Kreka”. U ovoj zgradi živi četrdesetak porodica, prijeti urušavanje krova, a niko ni da prstom mrdne. Kad se obratimo da nešto urade, bukvalno da pomjerimo kontejner s jednog na drugo mjesto, nama se to ne dozvoljava, jer je zemljište u vlasništvu “Kreke”. Tako je i s ovom zgradom i zbog toga apeliram na nadležne komunalne službe da počnu rješavati probleme prije nego što nas zadesi katastrofa nesagledivih razmjera – kaže Nijaz Suljić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Šićki Brod.

Izmjena stolarije

Građani Šićkog Broda bili su obradovani odlukom Parlamenta Federacije BiH, koji je svojevremeno usvojio Zakon o radu termoelektrana u FBiH, prema kojem se izdvajaju znatna novčana sredstva za pomoć najugroženijim područjima. Šićkom Brodu i Bukinju tuzlanska Termoelektrana prvi je komšiluk.



Suljić: Taoci Rudnika

- Osnova škola “Bukinje” udaljena je stotinjak metara od Termoelektrane. U toj školi stolarija nije promijenjena od 1964. godine. Računali smo da će Gradska uprava, od nekih šest miliona KM na godišnjem nivou, koliko liježe u budžet grada po osnovu spomenutog zakona, uložiti dio sredstava i u ovu školu. Znamo da škole pripadaju resornom ministarstvu Vlade Tuzlanskog kantna, ali bilo bi moralno i ljudski da su bar u ovoj školi promijenili stolariju od sredstava koja dobivaju – navodi Suljić.

Ogorčenje građana u Šićkom Brodu, kako se približava sezona grijanja, sve je veće.

Blokade i protesti

Obećanje dato na sjednicama Gradskog vijeća nije ispunjeno, a osamdesetak kuća još nije priključeno na sistem daljinskog zagrijavanja iako je primarni vod kroz naselje prošao prije četiri godine. Zbog toga građani Šićkog Broda najavljuju radikalne poteze, poput blokada i protesta pred sjedištem Gradske uprave.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.