UPOZORENJA Sve više hroničnih bolesnika traži pomoć

Ljekari u Tuzlanskom kantonu zbog vrućina pozivaju na oprez

Fena
08.08.2018 17:32

Foto: Ilustracija

Vrlo visoke temperature razlog su zašto je danas i prethodnih nekoliko dana u službama Hitne medicinske pomoći u Tuzlanskom kantonu sve više hroničnih bolesnika koji traže pomoć.

Ljekari pozivaju na oprez te ističu da vrućine pogoduju ne samo dehidraciji i opekotinama od sunca nego i dekoncentraciji koja vodi u različite oblike nezgoda. 

Specijalista urgentne medicine Snježana Rakovac kazala je da je povećan broj pacijenata te da su to obično hronični bolesnici, učesnici saobraćajnih nesreća, osobe s pogoršanim tegobama te sve što donose ove vremenske prilike.

- Današnji dan počeli smo jednom reanimacijom, zaista imamo posla i sve su ekipe na terenu i trudimo se da u okviru naših kapaciteta odgovorimo na sve pozive pacijenata - naglasila je. 

Ljekari podsjećaju da se od utjecaja sunca možemo zaštititi pamučnom odjećom, pokrivanjem glave, hidratacijom tijela iznutra i izvana te izbjegavanjem fizičkih aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

Za radnike koji su angažirani na gradilištima, na izgradnji puteva i u poljoprivredi iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona uputili su apel poslodavcima da obrate pažnju na sigurnost zaposlenika. 

I ljudima koji rade, kao i onima koji će sunčano vrijeme iskoristiti za odmor savjetuje se da izbjegavaju prženu hranu, a da konzumiraju što više povrća i tečnosti. 

NA VRH