ŽIVINICE

Drvena džamija skoro 300 godina prkosi zubu vremena

Oko džamije nalaze se stabla hrasta

O. MUJKIĆ

12.8.2018

Stara drvena džamija u naselju Priluk kod Živinica predstavlja jedan od rijetko očuvanih primjera izvornih džamija u BiH sagrađenih od drveta. Stara je blizu 300 godina, a iako je obnavljana u više navrata, sačuvala je izvorne elemente, od kojih su najvažniji konstrukcija objekta u cjelini i drvena munara. Zajedno s haremom i starom hrastovom šumom, čini skladan i rijedak prirodno-historijski ambijent.

 Izvorni oblik

- Stara džamija u Priluku, prema očuvanom natpisu, izgrađena je 1736. godine. U tom natpisu kao graditelji se navode šejh Mustafa i šejh Hasan, a osim tog očuvanog natpisa i narodne predaje, nema pouzdanih historijskih podataka o njenoj gradnji - kaže direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Benjamin Bajraktarević.

Drvena džamija u Priluku, prema obliku osnove, pripada tipu drvenih džamija s prednjim mahfilom. Pokrivena je četverovodnim krovom kroz koji prolazi drvena munara koja je sačuvala svoj izvorni oblik. Trijem sagrađen sa sjeverozapadne strane objekta i centralni molitveni prostor čine jednu građevinsku cjelinu povezanu strmim četverovodnim krovom.

 Stotine nišana

U unutrašnjosti se nalazi mihrabska niša dekorirana na isti način kao i ulazna vrata, drveni ćurs i drveni minber koji datira iz vremena gradnje džamije. Uz nju se nalazi i aktivan mezaristan s nekoliko stotina nišana, među kojima je i veliki broj starijih.

Zbog dotrajalosti, lokalno stanovništvo 1927. godine je zamijenilo drvenu šindru na džamiji crijepom, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća u nekoliko navrata obnovljeni su pojedini segmenti džamije. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prije pet godina proglasila je drvenu džamiju u Priluku nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 Šehidsko mezarje

U kompleksu harema džamije nalazi se i 145 stabala hrasta lužnjaka starijih od 100 godina i viših od 40 metara. Uz dobro očuvanu staru drvenu džamiju, kako ističe Bajraktarević, značajne starine u neposrednoj blizini naselja Priluk predstavljaju i staro mezarje u narodu poznato kao šehidsko mezarje i jedno drveno turbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.