GRADAČAC

Samo izrada projekta obnove koštat će 300.000 KM

Cilj je zaštititi i urediti cijeli kompleks zidina i objekata unutar starog grada

Z. MATKIĆ

14.8.2018

Vlada Federacije BiH izdvojila je ove godine milion maraka za projekt restauracije i obnove Starog grada u Gradačcu koji je na popisu nacionalnih spomenika BiH.  

 Složen projekt

Radi realizacije ovih sredstava općinska administracija je u proteklom periodu obavila niz razgovora s predstavnicima Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i predstavnicima Vlade FBiH.

- U ovom momentu neophodno je pristupiti izradi projektne dokumentacije, što će učiniti Općina Gradačac kroz sredstva koja su joj dodijeljena, tako da mi očekujemo da u narednih petnaestak dana potpišemo ugovor s Vladom FBiH oko utroška tih sredstava - kazao je Edis Dervišagić, načelnik općine Gradačac.

Dodao je da je ovo jedan vrlo složen projekt, čija će implementacija trajati nekoliko narednih godina.

- Procjene govore da bi izrada projektne dokumentacije mogla trajati oko godinu i koštala bi između 200 i 300 hiljada KM. Preostala sredstva bi bila iskorištena za prioritetne zahvate prema procjeni struke - ustvrdio je Dervišagić.

Pješačke staze

Projektna dokumentacija će pokazati šta se u kompleksu Starog grada u ovom momentu mora prioritetno uraditi.


Dervišagić: Utrošak sredstava

- Ovim projektom nastojat ćemo zaštititi i urediti cijeli kompleks zidina i objekata unutar Starog grada. Osim toga, želimo urediti zelene površine i pješačke staze te osmisliti različite kulturne i druge sadržaje koji će privući građane - naglasio je Dervišagić.

Inicijalna sredstva

Dervišagić ističe da bi izrada sveobuhvatnog projekta otvorila mogućnost iznalaženja ili apliciranja za sredstva za obnovu Starog grada u Gradačcu iz drugih izvora ili fondova.

- Bitno da su osigurana inicijalna sredstva, koja ni izbliza ne mogu pokriti sve potrebne radove, ali koja će u narednom periodu omogućiti da se kontinuirano svake godine uradi ponešto, što će u konačnici rezultirati da kompleks Starog grada bude u boljem stanju – kaže on.

Inicijative iz SBB-a

Federalna vlada je odobrila novac za obnovu Starog grada u Gradačcu nakon što je prihvaćena inicijativa Fuada Hadžimehmedovića (SBB), delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH. On je krajem prošle godine uputio zahtjev za intervenciju na prijedlog budžeta FBiH za 2018. godinu. Za ovaj projekt pomoć od Kantona je tražila i Lejla Vuković, zastupnica SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.