TUZLANSKI KANTON

Vatrogasci iz Srebrenika obilježili pola stoljeća rada

U proteklih 50 godina dobrovoljci su ugasili 600 požara

O. MUJKIĆ

16.8.2018

Dobrovoljno vatrogasno društvo Srebrenik ovih ljetnih dana nizom manifestacija obilježava vrijedan jubilej, 50. godišnjicu postojanja i rada.

 Prihvatili poziv

Jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Tuzlanskog kantona formirano je 16. septembra sada već daleke 1968. godine na inicijativu Vatrogasnog društva Tuzla i tadašnjeg direktora Ismeta Nurkanovića.

– Dobrovoljno vatrogasno društvo Srebrenik te daleke 1968. godine brojalo je 23 entuzijasta koji su prihvatili poziv da budu vatrogasci iako niko od njih tada nije znao skoro ništa o vatrogastvu. Prvi srebrenički vatrogasci su bili Ramo Smajlović, Asif Selimović, Sejdalija Husarić, Šahbeg Moranjkić, Jusuf Delić, Osman Džombić, Nasuf Drkenda i Hasan Ibrić, a nešto kasnije im se pridružilo još 15-ak entuzijasta koji su trasirali put vatrogastva na području ove općine - ističe Hamzalija Karić, predsjednik DVD-a Srebrenik.

U proteklih skoro 50 godina dobrovoljci okupljeni u DVD-u Srebrenik, prema riječima Karića, ugasili su više od 600 požara, a zahvaljujući kontinuiranoj obuci, u ovom dugom vremenskom razdoblju, srećom, nijedan vatrogasac nije stradao.

Danas dobrovoljno vatrogasno društvo Srebrenik broji 175 članova, od čega je 57 obučenih vatrogasaca, a u okviru vatrogasnog podmlatka djeluju 24 vatrogasca uzrasta od 7 do 18 godina. Povodom 50. godišnjice formiranja DVD-a Srebrenik, tokom ljeta organizirano je niz vježbi i promotivnih akcija, a centralna proslava bit će upriličena polovinom narednog mjeseca.

Dodjela priznanja

Tom prilikom organizirat će se svečani defile ulicama grada i dodjela priznanja istaknutim dobrovoljnim vatrogascima, a centralnoj proslavi, kako je najavljeno, prisustvovat će i predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Austrije.


Karić: Stalna obuka

Podrška profesionalcima

Zbog naglog razvoja grada Srebrenika i izgradnje industrijskih objekata, 2008. godine od vatrogasaca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva formirana je Profesionalna vatrogasna jedinica koja je spremna odgovoriti i najzahtjevnijim zadacima zaštite i spašavanja. I nakon formiranja Profesionalno vatrogasne jedinice entuzijasti okupljeni u DVD-u nastavili su s radom kao podrška profesionalcima na gašenju većih požara ili u slučaju prirodnih i drugih katastrofa.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.