DIVNE VIJESTI

Srebrenik: U džematu Duboki Potok svečano otvorena nova džamija

Džamija Duboki Potok

O.Mujkić

19.8.2018

U prisustvu nekoliko hiljada vjernika iz Srebrenika i okoline te najviših predstavnika IZBiH, općinskih, kantonalnih i državnih vlasti, u džematu Duboki Potok Medžlisa IZ Srebrenik svečano je otvorena novosagrađena džamija.

Okupljenim vjernicima obratili su se Meho Ibrišimović, predsjednik Građevinskog odbora, Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik, Jakub Suljkanović, premijer Vlade TK, Refik ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenik, Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski i Enes ef. Ljevaković, izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH.





Prenoseći čestitke i selame reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića povodom završetka ovog vjerskog objekta, efendija Ljekavković je posebno naglasio da će ova prelijepa i funkcionalna džamija stoljećima svjedočiti o prisustvu muslimana na ovim prostorima, ali i dobročinstvu ljudi koji su uložili ogroman trud da se ona završi i privede svojoj namjeni. Novosagrađena džamija u Dubokom Potoku, sa svojim specifičnim arhitektonskim rješenjima, svrstava se u najljepše i najveće džamije u Bosni i Hercegovini.

U njenu izgradnju, kako je istakao predsjednik Građevinskog odbora Meho Ibrišimović, ne računajući dobrovoljni rad džematlija, uloženo je više od 700.000 maraka. Najveći dio sredstava prikupile su džematlije, a pomoć u njenoj izgradnji pružili su i MZ Duboki Potok, Medžlis IZ Srebrenik, Općina Srebrenik, Vlada TK i brojni privredni kolektivi i pojedinci.

Čast da svečano otvori novosagrađenu džamiju pripala je Hazimu Bašiću i njegovoj hanumi Sadiji, koji su za izgradnju ovog vjerskog objekta donirali 80.000 maraka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.