Vis - Sijedi krš postao oaza za porodični odmor

GRAČANICA Nekad ratna kota, danas raj za izletnike

Vis - Sijedi krš postao oaza za porodični odmor

Gračaničko izletište Vis na nadmorskoj visini od 692 metra, sa stijenom Sijedi krš, postalo je poznata turistička destinacija, s koje pogled puca do rijeke Save na sjeveru te do Vlašića, Ozrena, Konjuha i Majevice na jugu.

 Svjež zrak

Vikendom se ovdje sjati veliki broj izletnika, koji dođu da se odmaraju na svježom zraku u debeloj hladovini. Dođu ovdje i sportisti, lovci, planinari, penzioneri.

Proteklog vikenda, za jednim stolom smo zatekli pet porodica, Sabita i Ibrahima Kahvedžića, Almedina Piragića, Anela Hamidovića i Fuada Bećića.

Glavni krivac za porodično okupljanje je Sabit Kahvedžić iz Babića, inači borac Armije RBiH, koji je branio i oslobađao Vis. Dok se pušio roštilj, pokazivao nam je zloglasne betonske podzemne zemunice, koje je bivša Jugoslavenska narodna armija gradila osamdesetih za zaštitu od “unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja”.

- Ne bih sada o tome kako se branio Vis. Samo sto metara ispod je rov u kome sam bio dvije godine. Od oslobađanja Visa prošle su 24 godine, ja u taj rov ni danas nisam ušao. Ne mogu, on me podsjeća na nešto kad se život mogao u sekundi izgubiti, ali i na naš ponos i hrabrost. Zato ja okupim sve ove porodice, svi smo rodbinski vezani, pa malo, malo, eto nas na Vis - kaže Kahvedžić.

Izgrađeni su lovačka i planinska kuća, plato u debeloj hladovini, na kome je sazidano čak 10 roštiljnica, postavljeni su klupe, stolovi, korpe za smeće, dječije igralište, poligon za male sportove s tribinama, igralište za odbojku na pijesku…

 Trasa za uspon

- Planiramo da uskoro stvorimo uvjete za razvoj adrenalinskog turizma. Već imamo paraglajdere koji polijeću s Visa, a u planu je gradnja odgovarajuće motokros i biciklističke staze, staze do jezera Visoka voda, trase za uspon na stijenu Sijedi krš s južne strane, skijaške skokove zimi… - ističe Edin Šehić, vijećnik u Općinskom vijeću Gračanica.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH