OPREZ

Učestali napadi stršljenova na stanovnike Tuzle

Bitno je znati jeste li alergični

L. Ilić Osmančević

L.I.O.

20.8.2018

U prostorijama Hitne pomoći Tuzla povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog ujeda stršljenova. Pacijenti se javljaju svakodnevno, čak i po nekoliko njih u jednom danu. U samo jednoj noći sedam pacijenata se javilo zbog tegoba izazvanih ubodom ovih kukaca. U prosjeku, 15-ak pacijenata nedjeljno zatraži pomoć zbog uboda stršljena u Hitnoj službi Doma zdravlja Tuzla.

Što se tiče reakcije, veoma je važno da pacijent ne paniči, već da ostane pribran. Bitno je znati jeste li alergični. Dobro je popiti tabletu protiv alergije, ali budući da je potreban određeni period da tableta počne djelovati, najbolje je da pacijent, odmah nakon napada stršljena, dođe do Hitne pomoći, ili da se javi u ambulantu porodične medicine. Iz Hitne pomoći naglašavaju da je najbitnije ostati smiren.

- Na osnovu pregleda, simptoma i kategorije alergijske reakcije dajemo terapiju. Bilo da je to maskularna, infuziona, ili dajemo antihistaminik da smirimo pacijenta. Najvažnija je opservacija pacijenta kako bi mogao dobiti odgovarajuću terapiju. Teže alergijske reakcije nakon odgovarajuće terapije vozimo na Kliniku za kožne bolesti UKC Tuzla. - kaže dr. Snježana Rakovac.

- Imali smo jednu pacijenticu, osa joj je ušla u automobil i ubola je ispod oka. Dok je pacijentica stigla do Hitne pomoći, imala je burnu alergijsku reakciju i nju smo pratili, opservirali, i zahtijevala je još jedan tretman na Klinici za kožne bolesti. Sve je individualno, ako imate burne reakcije, ne treba čekati, treba doći do Hitne pomoći. Ako lokalna reakcija nije burna, ukoliko se ne radi o mjestu gdje bi moglo doći do komplikacija (usna,vrat..)h ne treba paničiti”- kazala nam je dr. Rakovac. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.