TUZLA

Vodena bujica nanijela štetu od 800.000 maraka

Nevrijeme je pogodilo prigradske mjesne zajednice Simin Han, Gornju Tuzlu i Požarnicu

Najviše su stradali putevi i mostovi

E. SKOKIĆ

23.8.2018

Služba civilne zaštite Grada Tuzla izvršila je preliminarnu procjenu štete pričinjena na stambenim, privrednim i infrastrukturnim objektima u nevremenu koje je 27. jula ove godine pogodilo prigradske mjesne zajednice Simin Han, Gornju Tuzlu i Požarnicu.

Vodena bujica u pola sata nanijela je štetu od 800.000 KM, a najveća pojedinačna pričinjena je na objektu i opremi preduzeća “Rentex”.

Stradali putevi

- Najviše je stradala komunalna infrastruktura, odnosno pojedine dionice puteva i mostovi. Procjenjujemo da je šteta na tim objektima oko 500.000 KM, a oko 220.000 KM na stambenim i pomoćnim objektima – navode u Službi civilne zaštite Grada Tuzla.

Odmah nakon elementarne nepogode posjetili smo naselje Bare (Požarnica), gdje su ogorčeni stanovnici naveli kako godinama ne mogu riješiti problem mosta preko jednog potoka koji se u vrijeme većih padavina pretvara u usko grlo.

- Godinama pokušavamo riješiti ovaj problem, ali nismo naišli na razumijevanje u nadležnim službama Grada Tuzla. Preko mosta prelazimo na vlastitu odgovornost. Spremni smo i sami finansirati gradnju mosta, ali nas neko mora primiti na sastanak i saslušati – kazali su nam stanovnici Bara s kojim smo razgovarali.

U Službi civilne zaštite Grada Tuzla za posljednje probleme usljed izlijevanja bujičnih voda okrivljuju upravo građane, odnosno nemar.

Bespravni objekti

Navode kako je korito potoka i rijeke Jale zapušteno, te da se u vodotoke baca svašta. Problem predstavljaju i bespravno izgrađeni objekti, ali se nigdje ne spominje inertnost gradske administracije koja poslije nevremena 27. jula i gotovo milionske štete uopće nije posjetila ugrožena područja.

Isto kao i 2014.


Građani Bara identične probleme imali su 2014. godine. Tada im je obećana gradnja mosta, izdvojeno je i 20.000 KM iz Federalnog fonda, ali je novac završio ko zna gdje.

 Također, jedan most koji je trebalo postaviti u njihovom naselju postavljen je nekoliko kilometara uzvodno, a sve kako bi povezao saobraćajnicu s nekoliko vikendica u Seljublju.



Uništena oprema preduzeća “Rentex”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.