Očekuje se dolazak 320 izlagača

Završene pripreme za 45. sajam šljive u Gradačcu

Postavljaju se štandovi i uređuju izložbeni prostori

Fena
25.08.2018 15:38

Foto: Arhiv

U firmi ''Gradačački sajam'' vrše se završne pripreme za početak 45. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, koji će biti održan od 29. avgusta do 1. septembra.

Postavljaju se štandovi i uređuju izložbeni prostori. Na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu vrši se analiza kvaliteta prijavljenih proizvoda za dodjelu sajamskih medalja. Na Poljoprivrednom gazinstvu „Krušik“ u Skugriću Donjem danas je počelo ocjenjivanje kvaliteta žestokih pića i rakija, a najbolje će trećeg dana Sajma šljive biti nagrađene medaljama.

- U godini kada obilježavamo jubilej, 50 godina postojanja ove sajamske manifestacije očekujemo dolazak 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Ove godine ćemo među izlagačima imati domaću firmu iz Gračanice koja će prezentirati sisteme za navodnjavanje te firme iz Zagreba i Šida koje se bave proizvodnjom ambalaže za voće i povrće. Na sajmu će biti predstavnici poljoprivrednih i proizvođačkih zadruga i otkupljivači voća i povrća - ističe Hašim Šabanović, direktor ''Gradačačkog sajma''.

Na 45. sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu predstavit će se dugogodišnji prijatelj te manifestacije ''Petrokemija'' iz Kutine, koja, također, obilježava jubilej 50 godina postojanja. Partneri ovog sajma su Grad Zagreb i Obrtnička komora, koja će se predstaviti sa 11 firmi. 

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će se predstaviti sa 15 firmi, a kolektivne izložbene štandove imat će i firme iz Posavskog kantona i općine Srebrenik te članovi Udruženja poljoprivrednika Bosne i Hercegovine i FBiH.

- Vjerujemo da će učesnici i posjetioci biti zadovoljni sajamskom ponudom koju i ove godine prate brojni stručni i naučni sadržaji. Prvi put bit će organiziran i Međunarodni sajam pčelarstva - najavljuje Šabanović.

Sajamske dane će pratiti bogat kulturno-zabavni program, a za goste, izlagače i posjetioce će biti organizirana i tradicionalna „Plava noć“, saopćeno je iz ''Gradačačkog sajma''.

NA VRH