TUZLA

Godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH

Stravičnu eksploziju preživio je samo Smail Imamović, a živote izgubilo 180 komorata

E.Sk.

26.8.2018

Proteklo je 28 godina od najveće rudarske nesreće u historiji BiH kada je u eksploziji ugljenje prašine u jami Dobrnja Jug Rudnika uglja Kreka u Tuzli živote izgubilo 180 komorata. 

Bila je to najmlađa smjena, prosječne starosti 27 godina, iza koje je ostalo 365 djece o kojima je brigu godinama nakon tragedije preuzeo Fond ''26. august”.

Stravičnu eksploziju preživio je samo Smail Imamović, koji je kobnog jutra bio blizu izlaska iz jame. Iz kliničke smrti probudio se pet dana kasnije na Kliničkom centru u Tuzli, kada je i saznao za smrt svojih kolega.

Oni koji se sjećaju tragičnog 26. avgusta 1990. godine govore o bolnim slikama poginulih rudara nakon njihovog izvlačenja. Jedni su u jami zatečeni zagrljeni – otišli su zajedno u smrt, drugi su u vrijeme eksplozije jeli, treći radili...

Istragu o najvećoj rudarskoj nesreći u BiH vodilo je Kantonalno tužilaštvo, a osumnjičeni su bili tadašnji rukovodioci OOUR-a Rudnika lignita Dobrnja. 




Smail Imamović. E. Skokić

U aprilu 2006. godine Kantonalno tužilaštvo je zaključilo kako je nakon provedene istrage utvrđeno da nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Vještaci su, naime, zaključili da je osnovni uzrok nesreće eksplozija oblaka ugljene prašine, do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.

S takvim zaključkom nikada se nisu pomirile porodice poginulih komorata, koje su uvjerene da je riječ o klasičnoj diverziji, s obzirom na okolnosti koje su tih mjeseci vladale u tadašnjoj SFRJ.

Jama Dobrnja Jug je nakon nezapamćene tragedije blindirana, čime je i okončana daljnja eksploatacija uglja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.