GRADAČAC Očekuje se 40 do 50 izlagača iz BiH i zemalja regiona

U okviru Sajma šljive najavljen Prvi međunarodni sajam pčelarstva

U sklopu manifestacije bit će upriličeno savjetovanje o ovoj grani poljoprivrede

Fena
28.08.2018 10:18

Foto: Arhiv

U okviru 45. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajma šljive bit će održan Prvi međunarodni sajam pčelarstva od 29. avgusta do 1. septembra ove godine, koji organizira Udruženje pčelara "Pčela“ Gradačac.

Predsjednik tog udruženja Asmir Duraković kazao je da očekuju 40 do 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

- Osim izložbenog salona gdje će prezentirati med i pčelinje proizvode izlagači će zajedno s posjetiocima imati priliku da prisustvuju stručnom savjetovanju koje organiziramo u saradnji s Tehnološkim fakultetom iz Tuzle. Savjetovanje će biti održano 30. avgusta i vjerujemo da će teme biti interesantne. Između ostalog, govorit će se o patvorenju pčelinjih proizvoda i brzoj metodi u analizi porijekla meda te pčelinjim proizvodima u liječenju i nutricionizmu - izjavio je Duraković.

Na savjetovanju će posebna pažnja biti posvećena značaju pčela u voćarstvu te pesticidima i njihovoj zakonskoj regulative, kao i teme vezane za standardizaciju u pčelarstvu i u organskoj proizvodnji.

Na Prvom međunarodnom sajmu pčelarstva u Gradačcu bit će dodijeljene medalje za kvalitet ocijenjenog meda, a analiza će biti izvršena na Tehnološkom fakultetu u Tuzli fizikalno-hemijskom i senzorskom metodom.

- Naše udruženje već duže vrijeme razmatra mogućnost organiziranja sajma pčelarstva. Naime, niz godina na Sajmu šljive dolaze proizvođači meda i pčelinjih proizvoda, a u protekle dvije godine organiziran je kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodnim učešćem. Ovaj naš potez bio je logičan slijed događaja da bismo na jednom mjestu okupili izlagače koji se bave pčelarstvom, proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda - rekao je Duraković, saopćeno je iz ''Gradačačkog sajma''.

NA VRH