PRESUDE

Demobilisanim borcima ukor zbog blokade Šićke petlje

Svi osumnjičeni su se pred Sudom izjasnili da su krivi, ali su naveli da su se borili za svoja prava

E. Skokić

E.Sk.

28.8.2018

Općinski sud u Tuzli u utorak je objavio prvostepenu presudu protiv desetorice demobilisanih boraca Armije RBiH kojima je izrečen ukor zbog blokade Šićke petlje 3. marta 2018. godine. 

Demobilisani borci Armije RBiH oslobođeni su troškova sudskog procesa, a u obzir je uzeto to što nijedan od njih nije zaposlen i da nisu ranije činili teža krivična djela.

- Svi osumnjičeni su se pred Sudom izjasnili da su krivi, ali su naveli da su se borili za svoja prava koja su im uskraćena u protekle dvije decenije. Nisu imali namjeru bilo koga povrijediti niti praviti nemire, ali su svojim protestima od vlasti tražili da se usvoji zakon o borcima. 

Na koncu se ispostavilo da su njihovi zahtjevi bili opravdani jer su Vlada FBiH i Parlament FBiH usvojili spomenuti zakon koji je trenutno na usaglašavanju. 

Sud je to sve uzeo u obzir i izrekao im ukor te ih oslobodio troškova sudskog procesa – kaže advokat Mirnes Ajanović, koji je besplatno pred Općinskim sudom u Tuzli zastupao demobilisane pripadnike Armije RBiH.

Damir Džafo iz Gračanice zadovoljan je što je napokon okončano suđenje koje je dva puta odgađano.

- Kada nas je sutkinja pitala jesmo li krivi, rekli smo da smo krivi što se borimo za istinu i pravdu. Ako je to grijeh, prihvatili smo odgovornost, a od sutkinje smo dobili ukor. Nakon svega nadamo se da ponovo nećemo biti primorani da izlazimo na ulice – kaže Damir Džafo.

U Općinskom sudu Tuzla ukori su izrečeni sljedećim demobilisanim borcima Armije RBiH: Huseinu Dugonjiću, Jasminu Kahvedžiću, Damiru Džafi, Mehmedu Pavitinoviću, Abidu Imširoviću, Jasminu Joldiću, Dini Terziću, Džemalu Mehmedoviću, Osmanu Suljiću i Senaidu Bašiću.


E. Skokić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.