SASTANCI

Đapo: GIKIL mora poštovati zakone Bosne i Hercegovine

Predstavnici lukavačke firme upoznali su ministricu sa daljnim planovima

Avaz.ba

28.8.2018

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je na odvojenim sastancima razgovarala s predstavnicima Uprave GIKIL-a d. o. o. Lukavac i generalnim direktorom Debasešom Gangulijem (Dabasheshom), te s predstavnicima Sindikata radnika GIKIL-a, s kojima je razgovarala o aktuelnoj situaciji nakon što je ovo privredno društvo ostalo bez okolišne dozvole.

Predstavnici GIKIL-a d. o. o. Lukavac izvijestili su ministricu Đapo da će ovih dana biti potpisan ugovor s jednom od certificiranih konsultantskih kuća za izradu zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole. Problemi u GIKIL-u nastali su usljed neodgovornog odnosa Uprave ovog privrednog društva koje nije poštovalo mjere zaštite okoliša propisane okolišnom dozvolom. Prema najavi GIKIL-a, u završnoj fazi je instaliranje sistema za kontinuirani monitoring utjecaja na okoliš, kao i određene mjere za reduciranje emisija otrovnih materija u vodu, zrak i zemlju, o čemu će biti obaviještene nadležne institucije.

- Nije sporno da su sve nadležne institucije zainteresirane za očuvanje radnih mjesta, ali GIKIL je dio velike multinacionalne kompanije koja mora poštovati zakone Bosne i Hercegovine i pokazati društvenu odgovornost, jer naši građani imaju pravo i trebaju raditi u pristojnim uvjetima i živjeti u zdravom okruženju - rekla je ministrica Đapo.

Kada privredno društvo GIKIL d. o. o. Lukavac ispuni zakonom propisane uvjete i u skladu s njima podnese zahtjev za izdavanje okolišne dozvole, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će ga odmah dati u proceduru i izjasniti se o istom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.