GRADAČAC Potpisan ugovor o finansiranju obnove gradačačke kule

Edita Đapo: Budućnost i snaga BiH su u njenim različitostima

Federalna vlada prepoznala potrebu za obnovom

Avaz.ba

Foto: Federalno ministarstvo turizma i okoliša


Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić danas su u Kuli Husein-kapetana Gradaščevića potpisali Ugovor za projekt obnove i zaštite "Husein Gradaščevića kule - Zmaja od Bosne" u vrijednosti od 1.000.000 konvertibilnih maraka.

Ministrica Đapo je istakla da je ovo prvi korak koji trasira put za buduće vlade Tuzlanskog kantona i Federacije BiH da nastave podržavati i finansirati zaštitu i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine kao izuzetno važnog turističkog potencijala.

Značajna sredstva, također, mogu biti osigurana iz evropskih fondova kroz projekte prekogranične saradnje.

 - Ponosna sam što je Federalna vlada prepoznala značaj ovog projekta, ne samo za Gradačac i Tuzlanski kanton već i za Federaciju BiH - kazala je Đapo.

Kako je dodala, o historijskoj ličnosti i značaju Husein-kapetana Gradaščevića više će i podrobnije govoriti historičari, književnici, reditelji, pravnici.

 - Samo je čovjek njegovog kova, do smrti predat svojoj Bosni i Hercegovini i rodnom Gradačcu, mogao uraditi ono što je on učinio i uzdići se do simbola bosanskog i bošnjačkog ponosa. On je, prije gotovo 200 godina, znao i prepoznao da su budućnost Bosne i Hercegovine i njena snaga u našoj različitosti. Gradio je škole i bogomolje ne samo za muslimane već i za svoje sugrađane kršćane - katolike i pravoslavce. Upitan zašto gradi katolicima i pravoslavcima "tolike konake, tolike čardake po Bosni tvrdom vilajetu", Husein-beg je odgovorio: "Zato što su oni moja braća po krvi, jeziku i historiji! U Bosni zvono crkve nikad nije smetalo glasu mujezina" - kazala je federalna ministrica.

Sve to, istakla je ministrica Đapo, potvrđuje da će duh Husein-kapetana Gradaščevića živjeti u nama i našoj domovini Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

NA VRH

Podijeli članak na