BIH

Prezentacija u Gradačcu: Bh. šljiva tražena na tržištu EU i Ruske Federacije

Izvoznici iz Srbije nisu plasirali svoje proizvode

Printscreen

Fena

30.8.2018

Drugog dana 45. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu održana je prezentacija o temi "BH šljiva Evropski kvalitet - Evropski brend“, u organizaciji Marketinške asocijacije „BH šljive“.

- Kako je istaknuto, bosanskohercegovačka šljiva je jedna od najpoznatijih brendova i tražena je na tržištu Evropske unije i Ruske Federacije - saopćeno je iz Službe za informiranje Sajma šljive.

Da bi se kvalitetno izašlo na tržište, nekoliko izvoznika i privrednih subjekata odlučilo se na udruživanje u Marketinšku asocijaciju “BH šljive“. Incijativa je pokrenuta u decembru 2016., a Agencija je osnovana u novembru naredne godine i registrirana je u sklopu Privredne komore Tuzlanskog kantona.

Ubrzo je pokrenut projekt uspostave identiteta bh. šljive u sklopu kojeg je pokrenuta kampanja registracije brenda prema evropskim standardima. Očekuje se da "plava ljepotica" postane verficirani evropski brend.

Potpredsjednik Asocijacije Ibrahim Latifović, vlasnik „PZ Late“, ističe da je prije nekoliko godina u Brčkom govorio kako je potrebno udruživanje proizvođača, prerađivača i izvoznika bh. šljive, kako bi se zaštitili na tržištu i mogli ispoštovati narudžbe i želje kupaca.

- Sada vidimo da je to moguće. Imamo odlične proizvođače šljiva koji znaju proizvesti kvalitetan proizvod. Ova godina nam nije išla naruku. Moramo imati veće zasade i kvalitetan proizvod, prepoznatljivu ambalažu i etiketu, što će nam omogućiti siguran plasman u tržište - rekao je Latifović.

On se posebno osvrnuo na ovogodišnji plasman šljive, rekavši da su proizvođači, izvoznici iz susjedne Srbije, uspjeli plasirati svoj proizvod bez obzira na cijenu, što kod nas nije bio slučaj.

- Nažalost, sve što radimo, radimo bez insititucija države. Ne pružaju nam niti stručnu niti materijalnu pomoć. Mi smo u asocijaciji kao brod bez kormilara - poručio je Latifović.

U Marketinškoj asocijaciji “BH šljive” trenutno je udruženo sedam firmi i očekuju da će se u narednom periodu broj povećati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.