TUZLANSKI KANTON

Završen 45. međunarodni sajam šljive u Gradačcu

I ove godine dodijeljene medalje za kvalitet

Arhiv

Fena

1.9.2018

U Gradačcu je danas završen 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive - na kojem su se predstavili izlagači iz BiH i zemalja regiona.

Svoje proizvode i usluge prezentiralo je skoro 320 izlagača na 5.000 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora. Izloženi su sajamski eksponati nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavile su se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu.

- Sudeći prema reakcijama izlagača, zvaničnika i posjetilaca ovogodišnji sajam je bio jedan od najbolje organiziranih i najbrojnijih prema broju učesnika. Veoma smo zadovoljni prezentacijama izlagača, a poljoprivrednici su imali priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenje agrarom, prije svega plasteničkom proizvodnjom cvijeća i povrća te suhe šljive kao prepoznatljivog brenda na tržištu. Održan je niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. Zahvaljujem pokrovitelju Vladi Tuzlanskog kantona, našim sponzorima i partnerima bez čije pomoći ova tradicionalna manifestacija ne bi mogla biti ovako dobro organizirana - rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Generalni sponzor 45. sajma šljive je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, a ministar Muharem Šabić je naglasio da su se sami ponudili za sponzorstvo.

- Mi bismo voljeli da na policama velikih tržnih centara i marketa bude što više domaćih organskih proizvoda. Zato ćemo u godinama koje dolaze ozbiljnije podržavati ovaj sajam - kazao je ministar privrede KS Muharem Šabić.

Partner ovogodišnjeg sajma bio je Grad Zagreb, koji se u Gradačcu predstavio sa svojih 11 izlagača članova Privredne komore.

- Mislim da je Zagreb idealno tržište za proizvođače iz ovih krajeva. Svi mi volimo domaće proizvode, a mi u Hrvatskoj ono što se proizvede u BiH smatramo također domaćim proizvodom - kazala je pročelnica ureda za privredu i energetiku Grada Zagreba Mirka Jozić.

I ove godine dodijeljene su medalje Gradačačkog sajma za kvalitet izloženih proizvoda i za najbolje rakije i jaka alkoholna pića. A novina je održavanje 1. međunarodnog sajma pčelarstva u organizaciji Udruženja pčelara "Pčela" Gradačac. Dodijeljeno je 88 medalja za kvalitet ocijenjenih medova. U saradnji s Tehnološkim fakultetom iz Tuzle, održano je i stručno savjetovanje za pčelare.

U znak sjećanja na doajene u oblasti voćarstva prof.dr. Dževadu Jarebici i dipl. ing. Senadu Malohodžiću, novinaru i publicisti, održana je promocija knjige "Šljive i proizvodi od šljiva".

Tradicionalni 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive - otvorio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), a osim njega, svečanu vrpcu presjekli su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer TK Jakub Suljkanović, saopćili su organizatori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.