ODLUKE

Subvencioniranje troškova prijevoza od 3. septembra

Do kraja godine trebat će nam dodatnih 379.000 KM, kaže Muratović <195> Obraćanje Centru za socijalni rad

Roditelji đaka imat će manje izdataka (Foto: Arhiv)

E. SKOKIĆ

1.9.2018

Skupština Tuzlanskog kantona razmatrat će u septembru ove godine izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, u kojima je sadržan i propis o subvencioniranju troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola. Prema još važećem Zakonu, subvencioniraju se troškovi prijevoza učenika čija je kuća ili stan udaljen od škole četiri i više kilometara.

Ko ima pravo

- Ukoliko izmjene i dopune Zakona budu usvojene, u šta ne sumnjamo, pravo na subvencioniranje prijevoza imat će učenici čija je kuća ili stan od najbliže škole udaljena dva i više kilometara. Za ove namjene trebat će nam dodatnih 379.000 KM do kraja godine – kaže Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK donijelo je i odluku o subvencioniranju troškova prijevoza djece, učenika i studenata na području TK za školsku 2018/2019. godinu.

Subvencioniranje troškova prijevoza u stoprocentnom iznosu imaju kategorije: djeca, učenici i studenti iz porodica koje su korisnice stalne novčane pomoći, djeca, učenici i studenti bez roditeljskog staranja koji su u udomiteljskom smještaju i djeca, učenici i studenti korisnici uvećanog dječijeg dodatka.

 Provesti postupak

Odluka ovog ministarstva primjenjuje se od 1. septembra 2018. godine, a pravo na subvenciju troškova prijevoza teče od danas. Kategorije koje pripadaju ovoj populaciji stanovništva u obavezi su da se zahtjevom obrate Centru za socijalni rad kako bi se što prije proveo postupak za ostvarivanje navedenog prava.

Studenti iz Palestine 

Vlada TK podržavala je u prethodnim akademskim godinama upis studenata iz Palestine na fakultete Univerziteta u Tuzli. U školskoj 2018/2019. godini, na osnovu zahtjeva Ambasade Palestine, zatražen je upis još četiri studenta iz te zemlje. Ministarstvo obrazovanja i nauke TK je predložilo, a Vlada TK usvojila je odluku o upisu četiri studenta iz Palestine, koji će biti oslobođeni troškova školarine i participacije, a bit će osigurana i sredstva za smještaj, ishranu i zdravstveno osiguranje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.