PROJEKTI

Sedam firmi angažirano na radovima na regionalnim cestama u TK

Za realizaciju osigurano 10 miliona KM

Fena

Fena

3.9.2018

U Direkciji za regionalne ceste Tuzlanskog kantona potpisani su ugovori s predstavnicima građevinskih kompanija o izvođenju radova na regionalnim cestama u ovom kantonu, a radi se o projektima za koje će biti zaduženo sedam građevinskih firmi.

Rekonstrukcija i gradnja cesta finansirat će se kreditnim sredstvima, za što je Direkcija ugovore potpisala ranije i ukupan iznos ugovorenih poslova veći je od 10 miliona KM.

Kriterije iz javnog poziva zadovoljilo je sedam domaćih građevinskih kompanija, i to dvije kompanije iz Čelića te po jedna iz Teočaka, Gradačca, Gračanice, Doboj-Istoka i Srebrenika i već sutra njihove će mašine biti na terenu.

Firma iz Srebrenika uposlit će dvadesetak radnika koji će uraditi 200 do 300 metara puta u toj općini, pojasnio je Hamzalija Ibrić iz ove kompanije, a radovi će koštati oko 119.000 KM.

Izvođači su se obavezali da će u zadanom roku ispoštovati ugovore od kojih je prvi rekonstrukcija regionalne ceste R-459 dionica, kraj rekonstrukcije Lovački dom.

Na cesti koja povezuje Tuzlu i Čelić preko Doknja i Šibošnice radit će se rehabilitacija i sanacija dionice, škola u Doknju - Jarići, odnosno do početka novog asfalta, dužine oko dva kilometra.

Na cesti R-465a radit će se dionica Kerep - Zelinja, a ugovorena je i rekonstrukcija R-469, dionica Banovići - Živinice, i to prema raskrsnici s magistralnim putem M-18 u dužini od sedam i po kilometara.

Preostali ugovori se odnose na rekonstrukciju kolovoza regionalne ceste R-456 Priboj - Rastošnica, gradnju mosta preko rijeke Janje s pristupnim saobraćajnicama te na rekonstrukciju saobraćajnice i postojećeg mosta preko rijeke Rastošnice.

Ugovorena je i rekonstrukcija regionalne ceste kod Doma zdravlja u Gračanici s izradom kružnog toka i natkrivanjem rijeke Sokoluše u dužini od 150 metara.

Direktor Direkcije za regionalne ceste TK Agan Delibajrić podsjetio je da se ovdje radi o dugo najavljivanom projektu, kada je rečeno da će TK biti veliko gradilište, a rok za izgradnju je 60 dana.

- To je veoma kratak rok, ali izvođači radova spremni su početi raditi odmah. Već sutra počinju radovi na kružnom toku u Gračanici, dok u Banovićima radovi počinju u četvrtak, tako da će u narednih 10 dana svi izvođači radova biti na terenu - istaknuo je Delibajrić.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić napomenuo je da će tokom rada na ovim dionicama biti angažirano oko 1.000 radnika.

Kako je ministar naglasio, za 50 posto kreditnih sredstava potpisan je ugovor, dok će za ostatak potpisati ugovore u narednom periodu, kada se završi cijeli tenderski proces.

- Putevi u Tuzlanskom kantonu su veoma potrebni za razvoj privrede, ali nezaobilazno i za razvoj turizma - zaključio je Gluhić.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 10.335.998 KM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.