BIH

Dvodnevni skup otorinolaringologa u Tuzli

Tinitus i smanjena tolerancija zvuka

Arhiv

Fena

4.9.2018

Klinika za bolesti uha, grla i nosa UKC-a Tuzla je u sklopu "Tuzlanske ORL škole" organizirala dvodnevni skup pod nazivom "Tinitus i smanjena tolerancija zvuka, trenutni status i budući trendovi".

Tinitus je šum u ušima. Od njega pati 10 do 15 posto stanovništva. Opisuje se kao zujanje, zvonjava, hukanje, zviždanje ili siktanje, a ponekad je raznolik i složen. Na 11. tuzlanskoj ORL školi predavanje je održao utemeljitelj svjetski priznate terapije tinitusa, profesor Pavel Jastrebof (Pawel Jastreboff).

- Razmjena iskustva iz različitih zemalja o znanju i iskustvu u liječenju i pružanju pomoći pacijentima s tinitusom je veoma važna i može pomoći stotinama ljudi - ističe Jastrebof.

Načelnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla, prof. dr. Fuad Brkić smatra da je ovo veoma uspješan događaj koji UKC Tuzla organizira i nada se da će pacijenti od toga imati velike koristi u skorijoj budućnosti.

- Za ovu vrstu terapije nisu potrebni specifični i skupi aparati, nego se u principu radi o znanju ljekara koji žele to da rade, treningu, praktičnoj primjeni i saradnji s pacijentima – kazao je prof. Brkić.

Saradnja ljekara Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC-a Tuzla s kolegama u regiji ogleda se i u činjenici da je prva operacija ugradnje umjetne pužnice u BiH izvedena u ovom centru, zajedno s ljekarima Kliničko-bolničkog centra "Sestre milosrdnice" iz Zagreba.

- Do danas je Tuzla napravila 51 kohlearni implantat, što je vrlo veliki uspjeh jer za ovakvu regiju mi se borimo i za nekoliko komada, a imati iza sebe 51 kohlearni implantat zaista je veliki uspjeh - kazao je otorinolaringolog Robert Trotić.

Do sada je na tuzlanskoj ORL školi predavanja održalo 45 stručnjaka iz svijeta i 20 stručnjaka iz BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.