SREBRENIK

Džamija u Špionici neobičnom arhitekturom već dvije decenije privlači pažnju prolaznika

U izgradnju neobične džamije uloženo 700.000 KM

Piše: O. MUJKIĆ

6.9.2018


U džematu Špionica Medžlisa IZ Srebrenik svečano je obilježena 20. godišnjica izgradnje nove džamije. Dobrodošlicu velikom broju vjernika poželio je mjesni imam Refik ef. Hodžić, podsjetivši na vrijeme od prije dvije decenije, kada je svečano otvorena nova džamija, ali i na brojne dobre ljude koji su u proteklom periodu svojim angažmanom doprinijeli unapređenju infrastrukture i vjerskog života u ovom džematu.  

Potom je prigodno vjersko predavanje održao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, koji je poseban akcent stavio na mlade kao najvažniji resurs društva.

Učenjem odlomaka iz Kur'ana i izvođenjem ilahija i kasida, svečanost su uljepšali srednjoškolci i studenti iz džemata Špionica, Tutnjevac, Centar Srebrenik, Ćehaje, Bare i Kiseljak.

Džamija u Špionici, rečeno je na svečanosti, svrstava se među najljepše džamije na prostoru sjeveroistočne Bosne. U njenu izgradnju uloženo je oko 700.000 maraka, a svojom neobičnom arhitektonskom izvedbom u obliku kocke bez prozora već dvije decenije privlači pažnju prolaznika.

Stara džamija u Špionici izgrađena je početkom 19. stoljeća i svrstava se među najstarije vjerske objekte na području TK, a zahvaljujući pažnji restauratora u potpunosti je sačuvan njen autentični izgled.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika prije desetak godina staru džamiju u Špionici, zajedno s haremom u kojem se nalaze nišani stari više od 200 godina, proglasila je nacionalnim spomenikom BiH.


Stara džamija proglašena nacionalnim spomenikom

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.