DOBOJ-ISTOK

U DMDE-u vozač u avgustu zaradio 3.707 maraka

Delegacija Vlade TK u posjeti firmi DMDE

H. ČALIĆ

6.9.2018

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Jakub Suljkanović (PDA) zajedno s predsjednikom Skupštine Senadom Alićem (PDA)  posjetila je dvije uspješne kompanije u Doboj-Istoku, “Rial-šped” i DMDE, kako bi se na licu mjesta uvjerila s kojim se problemima susreću firme koje su nosioci razvoja male općine Doboj-Istok. 

 Stotinu vozila

Direktor “Rial-špeda”, firme osposobljene za izgradnju, održavanje i sanaciju lokalnih, regionalnih i magistralnih puteva, Almir Jahić na početku je zahvalio na posjeti i istakao kako je ovo pokazatelj da članovi ove vlade ne zaboravljaju na privrednike koji stvaraju materijalna dobra.

 - Zahvalan sam prije svega svome ocu Rifetu, koji je još januara 1996. godine, takoreći odmah poslije rata, sa samo jednim kamionom osnovao firmu, u što ni sam kao mlad čovjek nisam vjerovao. Danas imamo 80 zaposlenika i stotinu vozila. Radove uglavnom izvodimo na području Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Lani smo u novu asfaltnu bazu uložili 3,5 miliona maraka - kazao je Jahić.


Jahić: Zahvalan ocu

 O pozitivnim privrednim kretanjima u Tuzlanskom kantonu govorio je premijer Jakub Suljkanović. On je rekao kako se gubici iz ranijih godina polako saniraju, stiže pomoć malim i srednjim preduzećima u Kantonu, ali se sve općine susreću s odlaskom radnika, problemom koji je zabilježen u cijeloj državi.

      - Radnici su naš najveći resurs, a s njihovim odlivom moramo se uhvatiti ukoštac. Moramo raditi na ravnopravnijoj raspodjeli javnih prihoda kako bismo snažnije razvijali naše lokalne zajednice, kako se to radi u Tešnju, Tesliću, Žepču, Gračanici, Gradačcu - kazao je Suljkanović.

      Delegacija Kantonalne vlade je potom posjetila i prijevozničku firmu DMDE Mirsada Durmića, koja danas zapošljava 90 radnika, ima 70 specijalnih vozila i koja je prošle godine prevezla više od 100 hiljada tona tereta.

     Smanjen kapacitet

      - U posljednja tri mjeseca u DMDE-u je smanjen broj odliva radnika. Radnike nagrađujemo prema učinku, pa nije čudo što je naš vozač Amir Salkić u avgustu zaradio 3.707 maraka. Ali, našoj firmi problem godinama stvaraju CEMT dozvole za međunarodni prijevoz tereta, pa mi, htjeli ili ne, radimo sa 70 posto naših kapaciteta - kazao je Durmić.




Durmić: Učinak najvažniji

 Kredit za cestogradnju  

      Ministar trgovine, saobraćaja i turizma (SBB) Mirsad Gluhić također je bio član delegacije koja je posjetila Doboj-Istok. On je istakao kako će i firma “Rial-šped” kreditom od 20 miliona namijenjenih za cestogradnju u Tuzlanskom kantonu imati uposlene kapacitete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.