LUKAVAC Vrijedan spomenik kulture u Puračiću

Nacionalni spomenik Čamdžića kuća jedna je od rijetkih sačuvanih brvnara

O. MUJKIĆ
09.09.2018 13:30

Čamdžića kuća: Sačuvan izvorni oblik iz osmanlijskog perioda

2016.  godine kuća je proglašena nacionalnim spomenikom BiH

Čamdžića kuća u staroj Čamdžića mahali u Puračiću kod Lukavca svrstava se među najstarije stambene objekte, ne samo u ovoj općini već i na širim prostorima Tuzlanskog kantona.  

Velika vrijednost

Predstavlja jednu od rijetkih sačuvanih brvnara iz osmanlijskog perioda u BiH, a zbog svoje starosti ima veliku historijsku i ambijentalnu vrijednost.

- Ne postoje tačni podaci o vremenu nastanka Čamdžića kuće smještene u Čamdžića mahali na brežuljku zapadno od centralnog dijela puračićke čaršije. Međutim, sa sigurnošću se može reći da ona potječe iz osmanlijskog perioda, a, prema svemu sudeći, u posjedu je familije Čamdžić još od sredine 19. stoljeća - ističe Benjamin Bajraktarević, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Ova dobro očuvana kuća svrstava se u red brvnara s čardakom među rogovima, a njene dimenzije su 7,90 puta 5,33 metra. Sagrađena je na kamenim temeljima na koje se oslanja drvena konstrukcija, a prostor između četiri temeljna kamena ispunjen je manjim kamenjem koje je vezano ilovačom i krečom.

Na zapadnoj strani dominiraju velika drvena ulazna vrata, a na prozorima su dobro očuvani drveni demiri. Djelimično ukopana magaza u suterenu i danas služi kao ostava. Zidovi suterena su drveni, a pod je sastavljen od nabijene zemlje i kamena.

Stari nišani

U kući već duže vrijeme niko ne stanuje, a u vlasništvu je porodice Hasana Čamdžića. U blizini kuće nalazi se i nekoliko starih nišana, od kojih jedan, lijepo ukrašen s turbanom, pripada Osmanu Čamdžiću, koji je rođen sredinom 19. stoljeća, a tu sahranjen 1920. godine. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je prije dvije godine proglasila Čamdžića kuću u Puračiću nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 Različita rasvjeta 

- Iako su historijski podaci oskudni, zna se da je ova kuća u osmanskom periodu osvjetljavana pomoću luča, a nešto kasnije svijećom od goveđeg loja. Tokom austrougarskog perioda za osvjetljenje su služile plinske, petrolejske i karabitne lampe, a s obzirom na činjenicu da je u Puračiću tridesetih godina prošlog stoljeća izgrađena električna centrala, Čamdžića kuća je tada snabdjevena i električnom energijom - naglašava Barjaktarević.

Oglasi

NA VRH