TUZLA

Lokalne kabadahije ne smiju biti iznad zakona

Kamioni “Singradnje” nekoliko puta dnevno prevoze do 40 tona tereta

Piše: E. SKOKIĆ

10.9.2018

Mještani tuzlanske prigradske Mjesne zajednice Mihatovići obratili su nam se zbog problema u vezi s lokalnim putem, odnosno činjenice da kamioni Građevinskog preduzeća “Singradnja” prolaze naseljem s teretom daleko veće težine nego što je dozvoljena nosivost lokalnog puta. 

Obavijestili MUP

- Postoji saobraćajni znak na kojem jasno piše da je dozvoljen saobraćaj vozilima do deset tona nosivosti. No, kamioni “Singradnje” po nekoliko puta na dan prevoze teret i do 40 tona. Nama je, vjerujte, dogorjelo do nokata, jer su mještani prije dvije godine, zajedno s Gradskom upravom, obnovili put, a sada se, zbog samovolje pojedinca, ponovo uništava naše javno dobro – kaže Sabahudin Imamović, stanovnik naselja Mihatovići i samostalni vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla.

Nebrojeno su puta zvali nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i nagovijestili kako će o problemu obavijestiti širu javnost. Kamioni i dalje prolaze, put propada, a mještani su, kako kaže Imamović, spremni i na blokadu puta ako se problem ne riješi.

- Nepoduzimanjem ničega u ovom slučaju se nanosi šteta MUP-u TK, jer se stječe utisak kako su lokalne kabadahije iznad zakona, odnosno da MUP TK dozvoljava nezakonito ponašanje. Razgovarao sam s vlasnikom preduzeća i rekao mu kako niko ništa nema lično protiv njega, ali da on ima problem s nepoštivanjem zakona. On je faktički u srcu sela instalirao deponiju šljake, pijeska i drugog građevinskog materijala. Prevozeći sve to, svakodnevno devastira našu putnu infrastrukturu – navodi Imamović.



Imamović: Stalna devastacija

 Uputili dopis

Iz Mjesne zajednice ponovo su 6. augusta uputili dopis MUP-u TK, u kojem navode:

- Početkom juna ove godine, na inicijativu građana, obratili smo se Policijskoj stanici Zapad za intervenciju na terenu po pitanju kršenja saobraćajnih propisa i uništavanja javnog dobra, konkretno putne infrastrukture... Građani su u prijavi napomenuli kako nemaju ništa protiv firme “Singradnja” i njenog vlasnika, ali žele sačuvati put, na koji su čekali više od 20 godina.

Sinanović: Put prolazi kroz moj posjed 

Adem Sinanović, vlasnik preduzeća “Singradnja”, ističe kako put u Mihatovićima prolazi kroz njegov posjed.

- Graničim s tim putem u dužini od 100 metara. Kad se asfaltirao put, ja sam dozvolio da se uđe u moj posjed, jer se ovdje automobili ne bi mogli mimoilaziti zbog širine puta. No, ako me mještani i dalje budu terorisali, izvest ću nadležnog inspektora i ograditi svoj posjed, koji je zaveden u knjigama kad sam ga kupovao. Nema govora da moji kamioni uništavaju put. Očito je da nekome smetam – kaže Adem Sinanović, vlasnik preduzeća “Singradnja”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.