Lokalne kabadahije ne smiju biti iznad zakona

TUZLA Eskaliralo nezadovoljstvo mještana Mihatovića

Lokalne kabadahije ne smiju biti iznad zakona

Mještani tuzlanske prigradske Mjesne zajednice Mihatovići obratili su nam se zbog problema u vezi s lokalnim putem, odnosno činjenice da kamioni Građevinskog preduzeća “Singradnja” prolaze naseljem s teretom daleko veće težine nego što je dozvoljena nosivost lokalnog puta. 

Obavijestili MUP

- Postoji saobraćajni znak na kojem jasno piše da je dozvoljen saobraćaj vozilima do deset tona nosivosti. No, kamioni “Singradnje” po nekoliko puta na dan prevoze teret i do 40 tona. Nama je, vjerujte, dogorjelo do nokata, jer su mještani prije dvije godine, zajedno s Gradskom upravom, obnovili put, a sada se, zbog samovolje pojedinca, ponovo uništava naše javno dobro – kaže Sabahudin Imamović, stanovnik naselja Mihatovići i samostalni vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla.

Nebrojeno su puta zvali nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i nagovijestili kako će o problemu obavijestiti širu javnost. Kamioni i dalje prolaze, put propada, a mještani su, kako kaže Imamović, spremni i na blokadu puta ako se problem ne riješi.

- Nepoduzimanjem ničega u ovom slučaju se nanosi šteta MUP-u TK, jer se stječe utisak kako su lokalne kabadahije iznad zakona, odnosno da MUP TK dozvoljava nezakonito ponašanje. Razgovarao sam s vlasnikom preduzeća i rekao mu kako niko ništa nema lično protiv njega, ali da on ima problem s nepoštivanjem zakona. On je faktički u srcu sela instalirao deponiju šljake, pijeska i drugog građevinskog materijala. Prevozeći sve to, svakodnevno devastira našu putnu infrastrukturu – navodi Imamović.

  • Imamović: Stalna devastacija
    Imamović: Stalna devastacija

 Uputili dopis

Iz Mjesne zajednice ponovo su 6. augusta uputili dopis MUP-u TK, u kojem navode:

- Početkom juna ove godine, na inicijativu građana, obratili smo se Policijskoj stanici Zapad za intervenciju na terenu po pitanju kršenja saobraćajnih propisa i uništavanja javnog dobra, konkretno putne infrastrukture... Građani su u prijavi napomenuli kako nemaju ništa protiv firme “Singradnja” i njenog vlasnika, ali žele sačuvati put, na koji su čekali više od 20 godina.

Sinanović: Put prolazi kroz moj posjed 

Adem Sinanović, vlasnik preduzeća “Singradnja”, ističe kako put u Mihatovićima prolazi kroz njegov posjed.

- Graničim s tim putem u dužini od 100 metara. Kad se asfaltirao put, ja sam dozvolio da se uđe u moj posjed, jer se ovdje automobili ne bi mogli mimoilaziti zbog širine puta. No, ako me mještani i dalje budu terorisali, izvest ću nadležnog inspektora i ograditi svoj posjed, koji je zaveden u knjigama kad sam ga kupovao. Nema govora da moji kamioni uništavaju put. Očito je da nekome smetam – kaže Adem Sinanović, vlasnik preduzeća “Singradnja”.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH