TUZLANSKI KANTON

U Banovićima održane radničke sportske igre "Rudarijada 2018"

Dan općine 10. septembar

Edin Skokić

Edin Skokić

11.9.2018

Osim niza manifestacija kojima se u Banovićima obilježava Dan općine 10. septembar, jučer su održane i sportske radničke igre „Rudarijada 2018“, na kojima je učešće uzelo 13 ekipa sa gotovo 360 takmičara koji su se takmičili u sedam disciplina.

Otvorenju ove manifestacije na Trgu žrtava Srebrenice u Banovićima, osim takmičara, prisustvovali su zvaničnici iz društveno-političkog, kulturnog, sportskog i privrednog života općine Banovići, Tuzlanskog kantona i FBiH, delgacija Vlade TK s premijerom Jakubom Suljkanovićem, načelnik općine Banovići Midhat Husić te poslanici u Kantonalnoj skupštini TK, Predstavničkom domu FBiH i Predstavničkom domu PSBiH.

U ime domaćima Sindikalne organizacije RMU „Banovići“ d.d. Banovići prisutne je pozdravio predsjednik Skupštine SO Zijad Lačić, te poslije uvodnih pozdrava, između ostalog, rekao:

- Rudnik „Banovići“ koji bilježi izuzetne poslovne rezultate i koji je u proteklih 14 godina uložio u humanizaciju rada nabavkom nove visokoproduktivne opreme više od 150 miliona KM postao je primamljiv plijen pojedinih političkih elita koje svoje predizborne govore zasnivaju na preuzimanju ovog kolektiva. Rudnik je 70 posto u vlasništvu FBIH i nije ničije privatno vlasništvo. Nijedna politika nikada više neće ovaj kolektiv gurati u provaliju jer će im se na tom putu naći nas 3.000 zaposlenih sa članovima naših porodica, a siguran sam da će nam u tome pomoći i građani Banovića koji žive od ovog kolektiva.


Edin Skokić

U svom obraćanju dr. Safer Mušanović, predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBIH, koja je i organizator ovih sportskih igara, poručio je da svi rudari u FBiH imaju isti cilj, a to je osiguravanje egzistencije svojim porodicama.

- Problemi rudara su identični i njihovi ciljevi su identični. Rudari u FBiH moraju zajedničkim snagama pokrenuti sve projekte kako bi osigurali svoju egzistenciju i dugotrajan opstanak rudnika. Rudari u FBiH se moraju ujediniti i biti snaga koja će u narednom periodu raditi na povećanju humanizacije rada. Na novim ulaganjima u rudnike. Na izmjeni Kolektivnog ugovora koji će donijeti bolji standard rudarima. A za to imamo rješenje. Mi zajedničkim snagama moramo podržati izgradnju Bloka 7 U Tuzli, Termoelektrane Blok 1 u Banovićima. Izgradnju bloka 8 TE u Kaknju. Ovi blokovi će sa 30 posto manje uglja proizvoditi istu količinu električne energije. Oni po projektima zadovoljavaju ekološke standarde EU. Samo jedinstveni te ciljeve možemo postići. Zbog toga još jednom pozivam na ujedinjenje sindikata rudara kojima onda nijedna politika neće i ne može biti prepreka - naglasio je Mušanović.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić, koji je predvodio delegaciju ovog granskog sindikata, u svom obraćanju je istakao:

- Rudarima u FBiH kao nikada do sada treba jedinstvo, na kome ćemo od početka naredne godine intezivno raditi. Zajednički projekti svih rudara su Blok 7 u Tuzli, bez koga nema opstanka najvećeg rudnika „Kreka“. Bez Termoelektrane u Banovićima nema opstanka rudnicima Banovići i Đurđevik, kao što nema opstanka rudarima iz Srednjobosanksog kantona bez izgradnje Bloka 8 u Kaknju. Svi ovi projekti su naši zajednički i zajedno se moramo boriti za realizaciju istih. Rudnicima trebaju sredstva za proizvodnju kojima će osigurati egzistenciju svojih porodica. To je naš prioritet, a ne privatizacija. Na taj način ćemo poboljšati naš standard koji nije na zadovoljavajućem nivou. Rudnicima ne treba smanjenje radnika a istovremeno povećavamo broj radnika u onim preduzećima koji žive na račun rudara. Naprotiv, mi u rudnike moramo primati novu radnu snagu. Sa mnom su ovdje i predstavnici rudnika iz Kaknja. Njihovi i naši problemi su zajednički. Mi moramo istrajati u našim ciljevima koje sam nabrojao. Moramo graditi i toplovod od TE Kakanj prema Sarajevu. Sve bi išlo u korist rudarima. Zato pozivam rudare na ujedinjenje i zajedničko rješavanje rudarskih problema koje jedino mi rudari razumijemo - rekao je, između ostalog, Husić i rudarima poželio puno sportske sreće.


Edin Skokić

U ime generalnog pokrovitelja RMU „Banovići“ d.d. Banovići obratio se Munever Čergić, direktor ovog kolektiva.

Nakon uvodnih pozdrava direktor Čergić je ukratko elaborirao procese izgradnje Termoelektrane u Banovićima koji su došli u završnu fazu, ali su opstruirani od onih koji su ih trebali podržati. Kao privrednik koji uspješno vodi ovu kompaniju već 14 godina, Čergić je vidno razočaran u postupke federalnog premijera Fadila Novalića koji je javno izjavio da Rudnik Banovići treba dovesti u fazu nelikvidnosti neprimanjem uglja u TE Tuzla. Na taj način bi se stvorilo nezadovoljstvo kod gotovo 3.000 radnika koje bi onda politika kojoj pripada izmanipulirala u svoju korist. To je neprihvatljivo od jednog premijera koji i pored odluka Parlamenta ne provodi postupak izdavanja garancije na 85 posto sredstava od kineske banke dogovorenih još početkom 2017. godine, te 15 posto sredstava od domaćih banaka.

- Iako je već potrošeno više od 10 miliona KM naših sredstava i više od 20 miliona eura sredstava kineskih izvođača koji su mislili da se radi o ozbiljnosti državnih predstavnika, u konstantnoj smo blokadi ovog projekta od Bakira Izetbegovića, Fadila Novalića, Safeta Softića i Bege Gutića, gdje jedni zloupotrebljavaju državničke funkcije iako je ovo državni projekt, a drugi zadovoljavaju svoju vlastitu sujetu i ego. Ovaj projekt će se sigurno graditi, pitanje je vremena i novih ljudi koji će znati prepoznati državne interese, a sigurno će neko i odgovarati zbog svojih postupaka kojima direktno ugrožava energetski sektor BiH, jer postojeći blokovi mogu raditi samo do 31. 12. 2023. godine - rekao je na kraju dr. Čergić.


Edin Skokić

Ovu sportsku manifestaciju otvorio je izvršni direktor za proizvodnju u JP EPBiH Nevad Ikanović, koji je, osim sportske sreće, takmičarima istakao nepobitnu činjenicu da bez rudarstva nema opstanka energetskog sektora.


- Proizvodnja od 7 miliona tona uglja u 2017. godini dovoljan je razlog da se prema rudarima iskaže više respekta. Mi moramo podržavati i obnovljive izvore električne energije, ali bez razvoja rudarskog sektora koji je u svako doba godine spreman dati električnu energiju, bez obzira na vremenske i klimatske prilike, nema opstanka energetskog sektora. Mi moramo graditi sve ove termoenergetske objekte o kojima je govoreno kao ekološki prihvatljive, sa većim stepenom iskorištenosti i samo na taj način očuvat ćemo energetski sektor ali i povećati standard rudara - istakao je Ikanović, te još jednom poželio puno sportske sreće svim takmičarima i ovu manifestaciju zvanično otvorio.

Sportska takmičenja su završena nakon čega su proglašeni pobjednici i upriličeno tradicionalno rudarsko druženje. Prvo mjesto pripalo je ekipi rudnika Banovići, druga je bila ekipa rudnika Đurđevik a treće mjesto zauzeli su takmičari Rudara iz Tuzle.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.