BIH

Mirna šetnja članica Udruženja "Žene Srebrenice" u Tuzli

Mnoge majke umrle, a nisu stigle ukopati svoje najbliže

A. Bajrić

Piše: L.I.O.

11.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Članice Udruženja "Žene Srebrenice" organizirale su danas u Tuzli, kao i svakog 11. u mjesecu, mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio genocid u Srebrenici.

Na ovaj način one godinama traže istinu o zločinima počinjenim tokom rata u BiH i kažnjavanje zločinaca. Podsjećaju da je tog dana 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih naroda” napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke zločincima.

Potpredsjednica Udruženja Nura Begović istaknula je da brojne grobnice još nisu pronađene. Srebreničanke su i danas izrazile nezadovoljstvo procesom eksuhamacije, i identifikacijom žrtava, kao i hapšenjem i procesuiranjem zločinaca. Gotovo hiljadu posmrtnih ostataka još nije pronađeno.

- Što se tiče žrtava, mi zaista nismo zadovoljni ovakvim procesom, budući da sve odvija vrlo sporo. Porodice još traže svoje najbliže. Problem je što se ne hapse ratni zločinci, na hiljade njih slobodno se kreću i opstruiraju ovaj proces. Mržnja se i dalje širi, a zločin negira. O Srebrenici se govori u cijelom svijetu, naročito u vrijeme godišnjice, ali uvijek se pojavi neko ko negira zločin,koji izmišlja nekakve komisije. Bio bi red da političari ostave žrtve na miru, jednostavno da riješe ovaj problem i da se saosjećaju kako porodice više ne bi patile za svojim najmilijima, i da se nikom više ne desi Srebrenica - poručila je Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić kazala je da osjeća veliku žalost zato što su mnoge majke umrle, a nisu stigle ukopati svoje najbliže.

Žene Srebrenice poručuju da od borbe za pravdu neće odustati dok su god žive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.