TUZLA

Učinak SBB-ovog ministra Muratovića hvalila i opozicija

S jučerašnje sjednice Skupštine TK: Usvojene izmjene zakona

E. SKOKIĆ

12.9.2018

Rijetke su prilike, pogotovo u predizborno vrijeme, da opozicija hvali učinak aktuelne vlasti.  

Predan rad

Dogodilo se to na jučerašnjoj posljednjoj redovnoj sjednici Skupštine TK na kojoj su usvojene izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju. Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Midhat Čaušević, koji je bio na čelu skupštinske Komisije za obrazovanje, javno je pohvalio učinak ministra obrazovanja i nauke Zlatana Muratovića (SBB).

- Ovo ministarstvo i ovaj ministar su uradili dosta dobrih stvari za obrazovanje. Čestitam im jer su učinili značajne iskorake u ovoj oblasti – rekao je Čaušević.

Ministar Muratović u vrijeme svog mandata nije se razbacivao izjavama, već je predano radio. Na koncu je došlo do povećanja plaća, odnosno prve promjene koeficijenata za obračun plaća poslije deset godina za 6.500 uposlenika u obrazovanju. Usvojene izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju također su značajni iskoraci od kojih će benefite imati sadašnje i buduće generacije učenika.

- Od novina u Zakonu o osnovom obrazovanju izdvojio bih odluku da se subvencionira prijevoz za učenike od dva kilometra udaljenosti od škole. Do sada smo subvencionirali prijevoz od četiri kilometra. Ova odluka treba zaživjeti već od 1. oktobra 2018. godine. Također, od sada će se veći broj neopravdanih izostanaka prijavljivati Centru za socijalni rad i nadležnoj inspekciji – kaže Zlatan Muratović, ministar obrazovanja TK.



Muratović: Predan rad

 Brojne promjene

Od novina u srednjem obrazovanju valja napomenuti da je podržana odluka o osnivanju gimnazije informacionih tehnologija, a nove izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u globalu donose pozitivne promjene u ovom sektoru.

Na jučerašnjoj, posljednjoj sjednici usvojene su izmjene i dopune zakona o policijskim službenicima, unutrašnjim poslovima, Radio-televiziji Tuzlanskog kantona, državnoj službi u TK itd.

 Pozdrav poslanicima

Predsjednik Skupštine Senad Alić na kraju je pozdravio sve poslanike. On je izrazio nadu da do 7. oktobra i općih izbora neće biti potrebe za sazivanje sjednice Skupštine TK hitnog karaktera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.