PREZENTACIJA

Crveni križ Tuzla održao pokaznu vježbu pružanja prve pomoći

Osnovni cilj je masovna obuka stanovništva

Ahmet Bajrić Blicko

Lejla Ilić Osmančević

13.9.2018

Crveni križ Tuzla, uz podršku Gradskog štaba Civilne zaštite grada Tuzla, zajedno s još nekoliko službi zaštite i spašavanja, danas su kod Muzeja Istočne Bosne održali pokaznu vježbu pružanja prve pomoći, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći. 

U pokaznoj vježbi učestvovali su učenici Srednje medicinske škole, Gimnazije "Ismet Mujezinović" i Osnovne škole "Miladije", volonteri Crvenog križa te pripadnici tima Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja "Mustafa Šehović" i pripadnici vatrogasne jedinice.

- Današnja vježba dokaz je dugotrajnih priprema i dugogodišnjeg rada koji smo imali na Majevici sa službama civilne zaštite. Kompletna vježba ispunjava sve NATO standarde. Drago mi je da je Crveni križ grada Tuzle, kao najstariji Crveni križ unutar Bosne i Hercegovine, domaćin ovoj vježbi i da je pokazala liderstvo u ostvarivanju ovakvih zadataka na terenu - kazao je Sead Hasić, sekretar Crvenog križa Tuzla.

Osnovni cilj današnje vježbe je masovna obuka stanovništva, da građani nauče kako da se ponašaju i djeluju u slučaju prirodnih nesreća, ali i kako na isparavan način pružiti pomoć u svakodnevnim situacijama, jer tako nekome možete spasiti život.

Pokazna vježba pokazala je grupu od 16 građana koji su u organiziranoj posjeti Muzeju Istočne Bosne, te usljed jakog zemljotresa, ostaju zarobljeni u zgradi. Simulaciono-pokaznom vježbom Crveni križ, Civilna zaštita i ostali partneri u službi spašavanja pokazali su koliko su službe zaštite i spašavanja obučene i spremne da reagiraju u vanrednim okolnostima.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.