EKOLOGIJA

U Tuzli velika akcija čišćenja ilegalnih deponija "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan"

Učesnici daju doprinos razvoju lokalne zajednice

Lejla Ilić Osmančević

Lejla Ilić Osmančević

14.9.2018

U Tuzli je danas realizirana akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada pod nazivom "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan". Centralno okupljanje svih volontera, kojima se i ovog puta pridružio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, održano je na platou kod spomenika Ismetu Mujezinoviću i Meši Selimoviću. 

- Veliki broj mladih u ovoj akciji pokazuje savjesnost, poštenje, poštovanje prema gradu, ali i planetarnoj potrebi da svi vodimo računa o čistoći naše okoline. Mnogo bi manji troškovi odvoza smeća i čišćenja grada bili kada bi ljudi odlagali smeće u kontejnere i korpe za otpatke. Potrebno je malo više discipline i poštovanja i mnogo bi nam bilo lakše. Treba više zajedničkog truda i zagovaranja na način na koji ovo udruženje mladih radi svake godine - kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.  

Lokacije koje će biti obuhvaćene ovogodišnjom akcijom čišćenja su izletište Ilinčica, vidikovac Kicelj, naselje Dragodol, Slatina, Slavinovići, Solina, te mjesne zajednice Breške, Bukinje, Dobrinja, Gornja Tuzla, Husino, Par Selo, SiminHan i Lipnica.

Koordinator projekta "Let's Do It Tuzla" Amar Kavgić rekao je da je ponosan na sve dosadašnje provedene aktivnosti koje već sedam godina realiziraju u Tuzli, ali i cijeloj državi.

- Kroz terensku akciju svi učesnici imaju priliku dati doprinos razvoju lokalne zajednice. Očekujemo da će danas učešće u čišćenju uzeti od 800 do 1000 volontera, prvenstveno učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, članovi nevladinih organizacija, te aktivisti Organizacionog odbora "Let's Do It" Tuzla. Cilj današnje akcije je da ovim terenskim aktivnostima očistimo ilegalni otpad i podignemo nivo svijesti građana o zaštiti životne sredine, i pravilnog zbrinjavanja otpada - izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta "Let's Do It Tuzla".

Akcija se ove godine provodi uz nesebičnu pomoć i podršku Gradske uprave Tuzla, NLB banke, Rudarskog instituta Tuzla, Deplasta Vulkana i drugih društveno odgovornih kompanija i instituicija. Kompanija "Eko život" Tuzla dugogodišnji je partner projekta "Let s Do It Tuzla" i pruža neophodnu finansijsku i logističku podršku pri realizaciji svih aktivnosti.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.