IZBORI 2018.

Članice Foruma žena SBB-a prikazale novo lice političke scene u Tuzlanskom kantonu

Vedro, poletno i optimistično

S konferencije za medije

Avaz.ba

15.9.2018

Tokom prve sedmice kampanje za opće izbore 2018. SBB Tuzlanskog kantona prezentirao je novo lice političke scene u ovom dijelu BiH, vedro, poletno i optimistično, kakvo mogu imati samo oni koji su sigurni u svoje kvalitete i iskrene namjere.

Kroz nekoliko događaja prezentirani su „ljudi iz susjedstva“, kandidati na listama, obrazovani, sposobni, vrijedni i neokaljani pojedinci, koji se nalaze na listama Saveza za bolju budućnost BiH.

Mogućnost afirmacije

Tako je u organizaciji Foruma žena Saveza za bolju budućnost Tuzlanskog kantona održana konferencija za medije na temu „Žene u politici“.

O ovoj temi govorile su Amela Mehmedović, predsjednica Foruma žena SBB-a TK, Lejla Vuković, predsjednica Glavnog odbora SBB-a BiH, i Hasida Isaković, zastupnica u Parlamentu FBiH, sve kandidatkinje na listama za opće izbore 2018.

Mehmedović, koja je kandidatkinja SBB-a na listi za Parlament FBiH, naglasila je da su žene u ovoj stranci jako cijenjene i imaju veliku mogućnost afirmacije, ostvarivanja i napredovanja, te je ovom prilikom zamolila majke, žene, ali i sve druge građane ove države, da izađu na izbore i glasaju, te se na taj način izbore za mlade ljude i njihovu budućnost u domovini.

- Želim zamoliti sve majke, žene i sve ljude u BiH da izađu da glasaju, da se izbore za našu mladost, da pomognemo mladim ljudima da ostanu u BiH. To možemo uraditi birajući jake ljude koji će stvoriti prosperitetnu, jaku državu BiH, jednaku za sve građane koji u njoj žive. Dajte ruku spasa koja će ovdje našu djecu zadržati i omogućiti im što bolje uvjete za život. Dajte svoj glas za naše djece spas - kazala je Mehmedović.

Bh. žene su vrijedne, sposobne i posvećene, ali se u politici kojom dominiraju muškarci teško mogu iskazati. SBB je politička opcija u kojoj žene dobivaju više prilike da se afirmiraju, ostvaruju i obavljaju važne funkcije. Primjer je mlada političarka Lejla Vuković, koja je predsjednica Glavnog odbora SBB-a.

Vuković, koja je i kandidatkinja na listi za Skupštinu TK, podsjetila je prisutne da SBB omogućava ženama ravnopravan tretman i cijeni njihove osobnosti, afinitete i sposobnosti.

- SBB je pružio ženama priliku, prije samog usvajanja Izbornog zakona koji propisuje zastupljenost od 40 posto žena na listama, na način da je upravo 40 posto žena na svim rukovodećim funkcijama u ime SBB-a. Ono čime se možemo pohvaliti jeste i da smo inicirali izmjenu Ustava TK član 19a, koji bi trebao osigurati sigurnu poziciju u rukovodstvu Skupštine TK za barem jednu ženu u narednom mandatu. Ta inicijativa je dobila podršku Skupštine TK i upućena je prema Parlamentu Federacije, ali, nažalost, ta inicijativa još nije došla na dnevni red sjednice. Vjerujem da će se SBB u sljedećem mandatu izboriti upravo za ovu izmjenu zakonske regulative, tako što će osigurati ženama u svim kantonima FBiH barem jednu rukovodeću poziciju unutar Skupštine - kazala jeVuković, te dodala da žene zaslužuju da im se pruži šansa jer su motivirane i spremne da od države naprave mjesto za ljepši i ugodniji život građana, upravo onako kako to čine u svojim domovima, za svoje porodice.

Aktuelna zastupnica i kandidatkinja za Parlament Federacije BiH Hasida Isaković se osvrnula na temu rodne ravnopravnosti u oblasti javnog i političkog života.

Tradicionalna predrasuda

- To su teme i oblasti na kojima SBB kontinuirano radi i važno je napomenuti činjenicu da se mišljenje, problemi i interesi žena u ovoj stranci itekako uvažavaju pri donošenju odluka. Međutim, u našem društvu ukorijenjena je tradicionalna predrasuda i stav da ženi nije mjesto u javnoj, već samo u privatnoj sferi života. Poslije općih izbora 2018. godine postavlja se pitanje koliko će žena biti zastupljeno u Parlamentu. To sve zavisi od birača i zato trebamo birati ravnopravno - kazala je Isaković, koja je potcrtala izniman kvalitet kandidatkinja, ali i kompletnih lista Saveza za sve nivoe vlasti.

Javnosti su se ovom prilikom predstavile još neke kandidatkinje i to: Zerina Hadžić, Azema Jahić, Edina Imamović i Jasminka Memić.

Poručeno je i to da žene aktivnim i snažnim učešćem u društveno-političkom životu BiH mogu doprinijeti kreiranju boljih uvjeta za život, te da stoga trebaju izaći na izbore i glasati 7. oktobra, te se animirati i dati svoj aktivan doprinos zajednici i društvu u kojem žive.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.