TUZLANSKI KANTON

Djeca koja se nalaze na liječenju napokon ravnopravna s vršnjacima

Škola u bolnici bit će organizirana u UKC-u Tuzla (Foto: Ilustracija)

E. SKOKIĆ

21.9.2018

Još u maju 2016. godine na redovnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona Nedžad Hamzić, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB), uputio je inicijativu kojom je tražio da se osigura nastava u bolnici za učenike koji se nalaze na višemjesečnom liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, a Vlada ju je provela na posljednjoj sjednici.

Dodatno opterećenje

- Djeca koja imaju dugo liječenje u UKC-u Tuzla, nemaju kontinuitet u obrazovnom procesu, što stvara dodatno opterećenje za bolesnika, kao i za njegovu porodicu. Iskakanje iz obrazovnog kolosijeka i povratak nakon liječenja u školu veliko je opterećenje za učenika, roditelje, ali i za nastavnike. Nakon povratka u školske klupe, veoma je teško nadoknaditi propušteno i te praznine ostaju kod djece – naveo je u svojoj inicijativi Nedžad Hamzić, uz konstataciju kako u organizaciju nastave u bolnici treba angažirati nastavnike koji su proglašeni tehnološkim viškom, jer implementacija inicijative na taj način ne bi proizvela dodatne troškove Vladi TK.

Dvije godine i nekoliko mjeseci poslije, Vlada TK je na redovnoj sjednici dala saglasnost za organiziranje nastave osnovnog odgoja i obrazovanja u UKC-u Tuzla za učenike koji se nalaze na bolničkom liječenju. Plan je da se već od ove, školske 2018/2019. godine organizira kombinirano odjeljenje razredne nastave koje bi radilo u sastavu Osnovne škole “Brčanska Malta” Tuzla, a u ovom odjeljenju radio bi jedan profesor razredne nastave.

- Sretan sam što je Vlada TK nakon dvije godine dala saglasnost na moju inicijativu, koja je dobila jednoglasnu podršku u Skupštini TK. Presretan sam, svakako, zbog učenika i roditelja, ali i zbog nastavnika. Vjerujem da će ovakav vid organiziranja nastave za bolesnu djecu zaživjeti i u drugim kantonima – kaže Nedžad Hamzić.



Hamzić: Sretan zbog postignutog

 Isključeni iz nastave

Inače, na bolničkom liječenju u trajanju od jednog do šest mjeseci u 2017. godini UKC Tuzla imao je dvanaestero djece školskog uzrasta. Tokom boravka u bolnici, bili su isključeni iz procesa nastave, što im, osim njihove bolesti, dodatno otežava normalno funkcioniranje i stavlja ih u neravnopravan položaj u odnosu na drugu djecu.

Pozitivno iskustvo

S obzirom na to da svako dijete ima pravo na obrazovanje pa tako i za vrijeme boravka u bolnici, cilj Ministarstva obrazovanja i nauke je da učenicima kroz nastavu u bolnici pruži pozitivno iskustvo, koje će učeniku omogućiti nastavak obrazovanja. Osim toga, organiziranjem nastave za vrijeme liječenja sprečava se strah od povratka u matičnu školu nakon izostanka s nastave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.