BIH

Od 1. januara 270.000 građana TK bit će oslobođeno plaćanja zdravstvenih markica

Za inicijativu zaslužni Fuad Hažimehmedović i Lejla Vuković

Lejla Vuković

Avaz.ba

22.9.2018

S prvim danom naredne godine oko 140.000 građana Tuzlanskog kantona bit će oslobođeno plaćanja zdravstvenih markica, kao oblika participacije građana prilikom liječenja u zdravstvenim ustanovama na području ove regije.

Riječ je uglavnom o penzionerima s najnižim primanjima, koji su do sada, kao i većina građana Tuzlanskog kantona, na početku godine morali izdvojiti 20 maraka za kupovinu markice. U proteklih deset godina ovaj parafiskalni namet građane je koštao oko 45 miliona maraka.

- Sada će ovi građani dobiti besplatnu markicu, uz mogućnost da u potpunosti koriste usluge javnih zdravstvenih ustanova u Tuzlanskom kantonu, od lokalnih domova zdravlja do Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli - pojašnjava Fuad Hadžimehmedović, zastupnik SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, koji je zajedno s kolegicom Lejlom Vuković inicirao izmjene zakona koje bi omogućile da građani budu oslobođeni ovog nameta.

''Naš plan je bio da u dvije faze oslobodimo što je moguće više građana ovog nameta. U prvoj fazi, koja je realizirana 1. januara 2018. godine, oko 140.000 građana je oslobođeno plaćanja markice. Tada se radilo uglavnom o djeci do 15 godina, učenicima i redovnim studentima te nezaposlenim osobama. U drugoj fazi, koja nastupa 1. januara 2019. godine, ovog nameta će biti oslobođeni penzioneri s najnižim primanjima, ali i nekoliko drugih kategorija stanovništva'', pojašnjava Hadžimehmedović.


Hadžimehmedović: Plan je bio da u dvije faze oslobodimo što je moguće više građana ovog nameta

Naime, osim penzionera, od 1. januara 2019. godine zdravstvenu markicu neće kupovati ni trudnice, korisnice zdravstvenih usluga u vezi s prevencijom karcinoma dojke i maternice, ratni i civilni invalidi s invaliditetom iznad 60 posto, članovi porodica šehida, osobe starije od 65 godina koje su bez penzije...

- U konačnici smo uspjeli osigurati da oko 270.000 stanovnika TK bude oslobođeno plaćanja participacije. Time smo građanima napravili uštedu od oko 5 miliona maraka na godišnjem nivou. Naša računica je bila jednostavna – Zavod zdravstvenog osiguranja može podnijeti te uštede, kvalitet zdravstva ostaje isti, a građani će biti oslobođeni bespotrebnog nameta - pojasnila je Lejla Vuković motive koji su vodili nju i njenog stranačkog kolegu Hadžimehmedovića da se bore za ovu inicijativu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.