TUZLA

Semezdin Mehmedinović dobitnik nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman

Ono što ovo djelo odvaja od drugih je neposrednost iskaza, njegova ljepota, jednostavan i uvjerljiv stil pisanja

Ahmet Bajrić Blicko

Lejla Ilić Osmančević

22.9.2018

U Narodnom pozorištu Tuzla večeras su završeni 18. književni susreti  "Cum grano salis". Semezdin Mehmedinović, autor romana "Me'med, crvena bandana i pahuljica" dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman na govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, i Hrvatske u 2017. godini. Ono što ovaj roman odvaja od drugih je neposrednost iskaza, njegova ljepota ,jednostavan i uvjerljiv stil pisanja.

U konkurenciji je bilo pet romana, a odluku je donio žiri u sastavu Faruk Šehić, Adisa Bašić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis, i Branko Čegez. Kako je ranije objavljeno u uži izbor za nagradu "Meša Selimović" bili su nominovani romani: "Me'med, crvena bandana, i pahuljica" Semezdina Mehmedinovića, "Luzitanija" Dejana Atanackovića, "Crvena voda" Jurice Pavičića, "Sunce ovog dana" Vladimira Pištala, i "Calypso" Ognjena Spahića.

- Nekoliko godna sam dolazio ovdje i bio član žirija, ali večeras sam sretan jer sam i sam dobitnik ove nagrade. Pišem samo onda kad mi se dogode važne stvari. Knjiga govori o nekoliko ličnih tragedija, ona je napisana iz uvjerenja da se bavi temom koja se tiče i drugih ljudi, tema je zaista univerzalna. Ova nagrada za mene predstavlja veliku sadisfakciju. Smatram da je ova nagrada veoma zdrava za književnost, to je jedna velika osobina ove nagrade, a druga se odnosi na ime autora "Meša Selimović". Razlike između njegovog i mog rukopisa su velike, ali na neki način moram kazati da je Meša Selimović uticao na mene kao na autora - kazao je Semezdin Mehmedinović, dobitnik Nagrade Meša Selimović.


Ahmet Bajrić Blicko

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.