Semezdin Mehmedinović dobitnik nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman

TUZLA Završeni književni susreti "Cum grano salis"

Semezdin Mehmedinović dobitnik nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman Ono što ovo djelo odvaja od drugih je neposrednost iskaza, njegova ljepota, jednostavan i uvjerljiv stil pisanja

U Narodnom pozorištu Tuzla večeras su završeni 18. književni susreti  "Cum grano salis". Semezdin Mehmedinović, autor romana "Me'med, crvena bandana i pahuljica" dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman na govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, i Hrvatske u 2017. godini. Ono što ovaj roman odvaja od drugih je neposrednost iskaza, njegova ljepota ,jednostavan i uvjerljiv stil pisanja.

U konkurenciji je bilo pet romana, a odluku je donio žiri u sastavu Faruk Šehić, Adisa Bašić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis, i Branko Čegez. Kako je ranije objavljeno u uži izbor za nagradu "Meša Selimović" bili su nominovani romani: "Me'med, crvena bandana, i pahuljica" Semezdina Mehmedinovića, "Luzitanija" Dejana Atanackovića, "Crvena voda" Jurice Pavičića, "Sunce ovog dana" Vladimira Pištala, i "Calypso" Ognjena Spahića.

- Nekoliko godna sam dolazio ovdje i bio član žirija, ali večeras sam sretan jer sam i sam dobitnik ove nagrade. Pišem samo onda kad mi se dogode važne stvari. Knjiga govori o nekoliko ličnih tragedija, ona je napisana iz uvjerenja da se bavi temom koja se tiče i drugih ljudi, tema je zaista univerzalna. Ova nagrada za mene predstavlja veliku sadisfakciju. Smatram da je ova nagrada veoma zdrava za književnost, to je jedna velika osobina ove nagrade, a druga se odnosi na ime autora "Meša Selimović". Razlike između njegovog i mog rukopisa su velike, ali na neki način moram kazati da je Meša Selimović uticao na mene kao na autora - kazao je Semezdin Mehmedinović, dobitnik Nagrade Meša Selimović.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH