GRAČANICA

Krajnje je vrijeme da se zaustave trovači

U OŠ “Orahovica Donja” kod Gračanice obilježen dan rijeke Spreče

H. ČALIĆ

26.9.2018


Direktorica Centra za ekologiju i energiju (CEE) Džemila Agić iz Tuzle jučer je u Osnovnoj školi “Orahovica Donja” kod Gračanice okupila predstavnike šest općina iz sliva rijeke Spreče kako bi se ozvaničio završetak projekta “Budimo dobre vodne komšije - zaštitimo rijeku Spreču”.  

 Ljubitelji prirode

Okupili su se predstavnici iz Gračanice, Doboj-Istoka, Petrova, Kalesije, Osmaka i Šekovića, a među njima su bili učenici iz osam škola, vodni inspektori, ribari i ljubitelji prirode.

- Okupili smo se da još jednom nadležnim organima i institucijama ukažemo na problem ugrožene rijeke Spreče, koja godinama pravi probleme stanovništvu u njenom slivu. Hvala svima koji su se uključili u projekt, jer je krajnje vrijeme da se poduzmu ozbiljne mjere kako bi se rijeka spasila, a time i zemljište uz nju, odnosno zdravlje ljudi - istakla je Agić otvarajući okrugli sto o temi “Zaštita rijeke Spreče”.

Na skupu je istaknuto da dva teška ekološka incidenta koja su ove godine pogodila rijeku Spreču i njenu okolinu opominju da je krajnje vrijeme da se preduzmu mjere na njenoj zaštiti.

Ovom prilikom obratili su se i problem rijeke iznijeli predstavnici općina Gračanica, Doboj-Istok, Petrovo, Kalesije i Lukavca. Svi su bili mišljenja da je nedopustivo da trovači u 21. stoljeću bestijalno truju rijeku Spreču i život u njoj. Pozvali su one kojima je to posao da trovače zaustave na sve legalne načine.

- Gračanica je najugroženija općina rijeke Spreče što se tiče. Znamo da je dio polja otrovan teškim metalima, rijeka je postala običan kanal otpadnih voda. Zna se šta je napravila havarija taložnice iz “Soda Šišedžama” proljetos, a nije prošlo puno vremena pa je rijeku trovao i GIKIL, koji nema ni okolinsku dozvolu. Mi iz Gračanice godinama se borimo sa ovim problemom. Nadam se da za Spreču šanse ima, neki kao ovaj skup stvari pokreću s mrtve tačke - istakao je načelnik Gračanice Nusret Helić.

 Miješanje nadležnosti

 Vodni inspektor Dragan Despotović iz Banje Luke je konstatirao da rijekom Sprečom u isto vrijeme upravlja šest subjekata, nadležnosti se miješaju, a to za rezultat ima da je rijeka prepuštena sama sebi i trovačima. Na skupu je potcrtano da će se ubuduće 25. septembar obilježavati kao dan rijeke Spreče.

Zasađeno drveće  

 U projektu je svaka od osam škola, osim zaštite rijeke Spreče, imala zadatak da uradi još ponešto što će koristiti svima. Tako je u OŠ “Donja Orahovica” otvoreno dječije igralište, a načelnici Gračanice i Petrova, Nusret Helić (SDP) i Ozren Petković (SDS), s učenicima su pored rijeke Spreče, gdje je nekad bila divlja deponija, a danas očišćena oaza, zasadili drveće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.