OBRAZOVANJE

Nova akademska godina u Tuzli počela svečanim prijemom brucoša

Upisano 1.410 studenata na 12 fakulteta/akademija

A. Bajrić

L. Ilić-Osmančević

1.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nova akademska 2018./2019. godina na Univerzitetu u Tuzli danas je tradicionalno počela svečanim prijemom za brucoše, koji je održan u Univerzitetskoj dvorani u Tuzli. 

U ovoj akademskoj godini upisano je 1.410 studenata na 12 fakulteta/akademija. Budući da na pojedinim odsjecima nije bilo zainteresiranih studenata, moguće je i uvođenje moratorija.

- U odnosu na prošlu godinu, imamo blagi pad, to smo i očekivali. Takva situacija je i na drugim univerzitetima u našoj zemlji i okruženju. Nakon ova tri upisna roka na nama je da uradimo jednu temeljnu analizu i da nakon toga odlučimo koji su to odsjeci na koje bismo mogli staviti moratorij, ne ukinuti ih, ali možda ne upisivati na sve odsjeke svake godine studente. Trebamo pronaći neku alternativu i više pažnje usmjeriti na studente - kazala je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli. 

Dino Omerović odlučio je upisati studij elektrotehnike jer smatra da je njegova budućnost vezana za IT sektor.

- Cijeli svijet se kreće prema razvoju tehnologije i upravo je to ono što me privlači. Fakultet za elektrotehniku u Tuzli sam upisao jer je u pitanju jedna od najboljih ustanova u našoj zemlji i smatram da najbolje znanje tu mogu steći. Od profesora očekujem da nam prenesu kvalitetno znanje - naveo je Omerović. 

U Ministarstvu obrazovanja svjesni su da se nešto brzo mora poduzeti kako bi popravili ovaj negativan trend.

- Mi ćemo se izboriti s ovim, kao što smo se izborili i s padom broja učenika u osnovnim i srednjim školama, stabilizirati stanje i učiniti sve da se i normativni akti prilagode trenutnom stanju te da Univerzitet u Tuzli ima podršku koju zaslužuje - kaže ministar obrazovanja Zlatan Muratović. 

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović kazao je da će Vlada u narednom periodu poduzeti sve da bi se animirali studenti i spriječio odlazak mladih iz naše zemlje.

- Pokušat ćemo kroz programe Ministarstva obrazovanja i nauke, kroz razne stipendije, animirati studente da upisuju studije. Profesori moraju shvatiti da oni nisu ciljna skupina, već studenti - rekao je Suljkanović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.