SEVDALINKA

Koncert za pamćenje Nedžada Salkovića u Tuzli

Salković je dobitnik i plakete Grada Tuzle

Ahmet Bajrić-Blicko

L.I.O.

2.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta u Tuzli sinoć je održan solistički koncert Nedžada Salkovića povodom 60 godina njegovog profesionalnog rada i karijere.

Ovaj koncert upotpunila je i izložba posvećena sevdalinci i umjetničkoj karijeri princa narodne muzike, ali i nastupi kulturno-umjetničkih društava, horova i pjevača i prijatelja iz Tuzle.

U pozdravnom i vrlo emotivnom obraćanju publici Salković je istakao: 

- Vrlo mlad sam postao veoma popularan, ali sam ipak imao izuzetnu kontrolu nad samim sobom u svakom pogledu. Svih tih 60 godina imao sam apsolutnu podršku svojih sugrađana, na čemu sam apsolutno zahvalan i sve ono što sam radio naše je zajedničko. 

Prvi nastup Nedžad Salković imao je 1958. godine na tadašnjem Radiju Tuzla i otad ga krasi uspješna karijera.

Koncert je započeo pjesmom „Je li Tuzla gdje je nekad bila“, a onda nastavio s “Pod Tuzlom se zeleni meraja“, „Gornju Tuzlu opasala guja“, „Imam samo pjesmu“, „Kad se smiješ, mila kćeri“ i drugim velikim hitovima. 

Veći dio koncerta publika je pjevala zajedno s Nedžadom. Posjetioce su zabavljali i UKUD “Zvonko Cerić“, GKUD „Bosna“, Folklorni ansambl „Panonija“ Tuzla, tri hora Tuzlanke, Iskre, i Lege Artis te članovi Udruženje sevdalija.

Interpretatori sevdalinki Zekija Suman, Arif Ahmetašević, Safet Dedajić, Senad Gračić i Nedžad Smajlović, uz pratnju orkestra pod vodstvom Amira Softića.

Tokom svoje duge i bogate karijere Nedžad Salković snimio je više od 60 ploča i održao veliki broj koncerata širom svijeta. Dobio je 30 raznih estradnih nagrada i priznanja.

Salković je dobitnik i plakete Grada Tuzle, a priznanje će mu biti dodijeljeno na svečanoj sjednici koja se održava povodom 75. godišnjice oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu. 

Grad Tuzla je odlučio biti pokrovitelj Salkovićevog koncerta povodom velikog jubileja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.