TUZLA

Ministar Muratović: Porodilje će dobivati puni iznos plaće

Danas je za nas u Vladi Tuzlanskog kantona, ali i za Ministarsvo obrazovnja i nauke veliki dan

S današnjeg potpisivanja aneksa. A. Bajrić

L. Ilić-Osmančević

3.10.2018

Ministar obrazovanja nauke i kulture Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović (SBB), sa Sindikatom osnovnog i srednjeg obraazovanja, potpisao je u srijedu Anekse kolektivnih ugovora koji definiraju najnižu plaću, naknade za porodilje i pogodnosti za ocjenjivanje vannastavnog osoblja.  

- Danas je za nas u Vladi Tuzlanskog kantona, ali i za Ministarstvo obrazovnja i nauke veliki dan. Potpisani su Aneksi kolektivnog ugovora koji definiraju najnižu plaću, koja će sada iznositi 460 KM, i to zaposlenicima sa koeficijentom 1. Potpisali smo vrlo važan aneks koji se veže na pronatalitetnu politiku koju uvodi Vlada Tuzlanskog kantona, a to je da će naknada za porodilje od sada biti u 100 postotnom iznosu. Također, usvojili smo odredbu o plaćanju vannastavnog osoblja koja je niz godina čekala na implementaciju. Obrazovanje posmatramo kao investiciju za budućnost - kazao je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja nauke i kulture Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo u posljednje vrijeme su drastično povećali ulaganja u ustanove obrazovanja. Osigurali su niz materijalnih i tehničkih pogodnosti za zaposlenike koji nisu u nastavnom procesu. Ova odredba će se primjenjivati od 1. januara 2019.godine

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Sumedin Kulović kazao je da su tri godine čekali na potpisivanje ove uredbe i da su veoma zadovoljni postignutim dogovorom.

- Ovo je drugi dio priče koji smo započeli s Ministarstvom obrazovanja, kada smo povećali plaće zaposlenicima u visokom obrazovanju za šest posto. Tada smo dogovorlili paket o povećanju minimalne plaće. Većina stvari se odnosi na materijalni status zaposlenika, planirane su i nagrade za rad zaposlenika. Stimulacija vrlo dobro djeluje na ljude i povećanje materijalnog statusa prosvjetnih radnika koje smo ostvarili utjecat će pozitivno na zaposlenike - istakao je Kulović.

Njegov kolega iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Admir Terzić kazao je da su danas potpisani aneksi nastavak dosadašnjih dogovora i pregovora s Vladom Tuzlanskog kantona, a koji su započeti prije godinu, kada je potpisan sporazum o povećanju osnovice za obračun plaće. 

- Ovaj socijalni dijalog s Vladom je težak, ali nas stimulira da puno više radimo i budimo ozbiljan partner. Ovo su značajne promjene u posljednjih desetak godina, radujemo se ovom pozitivnom trendu - kazao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.