TUZLA

Anonimna humanitarka donirala autosjedalice

Vožnja djece u autosjedalicama jedina je sigurna te zakonski obavezna

L- ILIĆ-OSMANČEVIĆ

9.10.2018

Udruženje građana “Viva žene” iz Tuzle uputilo je prije nekoliko dana poziv putem društvene mreže Facebook svim građanima koji su u mogućnosti, da doniraju dječije autosjedalice za vozila.

 Visoke kazne

Članice Udruženja često u automobilima voze majke s djecom koje su smještene u Sigurnoj kući, a prema Zakonu o sigurnosti prometa cesta Federacije Bosne i Hercegovine, korištenje autosjedalica je obavezno i predviđene su visoke kazne. Osim toga, vožnja djece u autosjedalicama jedina je sigurna.

- Budući da kupovina autosjedalica podrazumijeva veća novčana sredstva, koja nemamo, odlučili smo tražiti donatore. U veoma kratkom vremenskom roku uspjeli smo da ih dobijemo. Gospođa koja je donirala autosjedalice, nije željela da otkrijemo njeno ime. Poštujemo njenu želju i veoma smo joj zahvalni na brzoj reakciji i humanom gestu. kazala je Danijela Koloci, socijalna pedagoginja i voditeljica Sigurne kuće Udruženja “Viva žene” u Tuzli.


Koloci: Dobar odziv

Dodala je da se građani uvijek rado odazovu kad su slične akcije u pitanju.

Potrebni odjeća, obuća i higijenske potrepštine 

Udruženje građana “Viva žene” finansira se dijelom od donacija, koje mogu biti novčane, ali i u proizvodima. Iz Udruženja napominju da su uvijek potrebni odjeća, obuća i higijenske potrepštine s obzirom na to da žene i djeca koji tu dođu, uglavnom izađu iz kuće bez ličnih stvari. Udruženju se godišnje obrati između 80 i 90 osoba, odnosno žena s djecom.


16 dana aktivizma

Udruženje, pored osnovne aktivnosti, a koja uključuje psihosocijalni tretman žrtava nasilja u porodici i ratnih trauma i tortura, često organizira i razne aktivnosti. Uskoro organiziraju 16 dana aktivizma za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, odnosno nasilja u porodici, gdje različitim aktivnostima daju doprinos obilježavanju ove globalne kampanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.