TUZLA Nakon što je Udruženje “Viva žene” objavilo apel za pomoć

Anonimna humanitarka donirala autosjedalice

L- ILIĆ-OSMANČEVIĆ
09.10.2018 22:46

Vožnja djece u autosjedalicama jedina je sigurna te zakonski obavezna

Udruženje građana “Viva žene” iz Tuzle uputilo je prije nekoliko dana poziv putem društvene mreže Facebook svim građanima koji su u mogućnosti, da doniraju dječije autosjedalice za vozila.

 Visoke kazne

Članice Udruženja često u automobilima voze majke s djecom koje su smještene u Sigurnoj kući, a prema Zakonu o sigurnosti prometa cesta Federacije Bosne i Hercegovine, korištenje autosjedalica je obavezno i predviđene su visoke kazne. Osim toga, vožnja djece u autosjedalicama jedina je sigurna.

- Budući da kupovina autosjedalica podrazumijeva veća novčana sredstva, koja nemamo, odlučili smo tražiti donatore. U veoma kratkom vremenskom roku uspjeli smo da ih dobijemo. Gospođa koja je donirala autosjedalice, nije željela da otkrijemo njeno ime. Poštujemo njenu želju i veoma smo joj zahvalni na brzoj reakciji i humanom gestu. kazala je Danijela Koloci, socijalna pedagoginja i voditeljica Sigurne kuće Udruženja “Viva žene” u Tuzli.

  • Koloci: Dobar odziv
    Koloci: Dobar odziv

Dodala je da se građani uvijek rado odazovu kad su slične akcije u pitanju.

Potrebni odjeća, obuća i higijenske potrepštine 

Udruženje građana “Viva žene” finansira se dijelom od donacija, koje mogu biti novčane, ali i u proizvodima. Iz Udruženja napominju da su uvijek potrebni odjeća, obuća i higijenske potrepštine s obzirom na to da žene i djeca koji tu dođu, uglavnom izađu iz kuće bez ličnih stvari. Udruženju se godišnje obrati između 80 i 90 osoba, odnosno žena s djecom.

16 dana aktivizma

Udruženje, pored osnovne aktivnosti, a koja uključuje psihosocijalni tretman žrtava nasilja u porodici i ratnih trauma i tortura, često organizira i razne aktivnosti. Uskoro organiziraju 16 dana aktivizma za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, odnosno nasilja u porodici, gdje različitim aktivnostima daju doprinos obilježavanju ove globalne kampanje.

NA VRH