Anonimna humanitarka donirala autosjedalice

TUZLA Nakon što je Udruženje “Viva žene” objavilo apel za pomoć

Anonimna humanitarka donirala autosjedalice

Udruženje građana “Viva žene” iz Tuzle uputilo je prije nekoliko dana poziv putem društvene mreže Facebook svim građanima koji su u mogućnosti, da doniraju dječije autosjedalice za vozila.

 Visoke kazne

Članice Udruženja često u automobilima voze majke s djecom koje su smještene u Sigurnoj kući, a prema Zakonu o sigurnosti prometa cesta Federacije Bosne i Hercegovine, korištenje autosjedalica je obavezno i predviđene su visoke kazne. Osim toga, vožnja djece u autosjedalicama jedina je sigurna.

- Budući da kupovina autosjedalica podrazumijeva veća novčana sredstva, koja nemamo, odlučili smo tražiti donatore. U veoma kratkom vremenskom roku uspjeli smo da ih dobijemo. Gospođa koja je donirala autosjedalice, nije željela da otkrijemo njeno ime. Poštujemo njenu želju i veoma smo joj zahvalni na brzoj reakciji i humanom gestu. kazala je Danijela Koloci, socijalna pedagoginja i voditeljica Sigurne kuće Udruženja “Viva žene” u Tuzli.

  • Koloci: Dobar odziv
    Koloci: Dobar odziv

Dodala je da se građani uvijek rado odazovu kad su slične akcije u pitanju.

Potrebni odjeća, obuća i higijenske potrepštine 

Udruženje građana “Viva žene” finansira se dijelom od donacija, koje mogu biti novčane, ali i u proizvodima. Iz Udruženja napominju da su uvijek potrebni odjeća, obuća i higijenske potrepštine s obzirom na to da žene i djeca koji tu dođu, uglavnom izađu iz kuće bez ličnih stvari. Udruženju se godišnje obrati između 80 i 90 osoba, odnosno žena s djecom.

16 dana aktivizma

Udruženje, pored osnovne aktivnosti, a koja uključuje psihosocijalni tretman žrtava nasilja u porodici i ratnih trauma i tortura, često organizira i razne aktivnosti. Uskoro organiziraju 16 dana aktivizma za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, odnosno nasilja u porodici, gdje različitim aktivnostima daju doprinos obilježavanju ove globalne kampanje.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH